Poslednja decenija najtoplija od kada se mere temperature

Poslednja decenija je bila najtoplija od kada se mere temperature vazduha, potvrdili su naučnici.
Poslednja decenija najtoplija od kada se mere temperature
Foto: Pixabay
Izveštaj u kojem se upozorava na posledice globalnog zagrevanja sačinilo je 520 naučnika iz 60 zemalja, a on pokazuje da je svaka decenija od 1980. godine toplija nego ona prethodna, piše britanski Gardijan.
 
Najtopliji je period od 2010. do 2019. godine, a temperatura je znatno porasla od 2014. do 2019, kada su zabeleženi i rekordi.
 
Reč je o periodu kada su Evropa, Sjedinjene Američke Države i Indija bile pogođene toplotnim talasima. Tada su izmerene i visoke temperature na Arktiku, a požari su besneli od Kalifornije, preko Grčke do Australije.
 
Klimatolog sa Univerziteta Pen Majkl Man je upozorio da se u predstojećoj deceniji mora hitno delovati kako bi se smanjio porast temperature.
 
Naučnici upozoravaju da se svet zagrejao za oko jedan stepen u odnosu na predindustrijski period.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.