VIDEO: Pronađena olupina nemačkog ratnog broda iz Drugog svetskog rata

Olupina nemačkog ratnog broda iz Drugog svetskog rata koji je potopljen 1940. pronađena je uz južnu obalu Norveške.
Norveška artiljerija je pogodila nemački brod, a torpedirala ga je i britanska podmornica pre nego što ga je posada napustila.
 
"80 godina niko nije tačno znao gde je brod potonuo. To je izvanredno otkriće", kazao je arheolog Frode Kvalo iz Norveškog pomorskog muzeja.
 
"Pramac je raznet jer je torpedo pogodio skladište municije", kazao je Kvalo dodajući da se čini da je brod dug 175 metara, ako se izuzme oštećenje pramca, u dobrom stanju.
 
Istraživači su u junu uz pomoć sonde na daljinsko upravljanje i sonara proučili brod i otkrili njegovih devet topova u tri trostruke kupole.
 
Kvalo je isključio mogućnost vađenja broda, zbog troškova.
 
Brod je pronađen na dubini od 490 metara oko 15 metara od podmorskog elektroenergetskog kabla između Danske i Norveške.
 
Olupina je prvi put otkrivena sonarom pre tri godine tokom radova na kablu.
 
  • bane bg

    10.09.2020 18:15
    Invazija na Norvesku
    Rec je o nemackoj lakoj krstarici "Karlsruhe" iz serije istih brodova "Königsberg". Vise detalja o brodu je ovde: https://en.wikipedia.org/wiki/German_cruiser_Karlsruhe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin