VIDEO: Virus mu je oštetio mozak i sad ima sećanja koja traju samo sedam sekundi

Klajv Vering je Britanac s najgorim slučajem amnezije u svetu.
Nekada poznati dirigent i muzičar, preživeo je 1985. godine opasan virus koji mu je oštetio mozak. Spasili su mu život, ali mu je mozak toliko oštećen da Klajv uspeva da zapamti samo sedam sekundi.
 
Te, sada već daleke 1986. godine, čitav svet je čuo za Klajva nakon što je snimljen dokumentarac o njegovoj neobičnoj bolesti. Nakon što je dobio visoku temperaturu ustanovljeno je da ima poseban virus koji mu uništava mozak. Uspeli su da mu spasu život, međutim virus je napravio veliku štetu. Nakon njegovog oporavka, doktori su uvideli šta se dogodilo. Čovek je ostao bez sećanja, a u retkim trezvenim trenucima Klajv je govorio da proživljava pakao.
 
Živ je i danas, smešten u posebnu ustanovu koja brine o osobama sa oštećenjem mozga. Ono što je fascinantno je to da Klajv perfektno svira klavir. Seća se malo stvari, a jedna od njih je njegova supruga. Seća se i svoje dece, iako i dalje misli da su u školi i ne može da se seti njihovih imena.
 
"Čim odem od njega, dobijem gomilu poruka koje glase isto. 'Dođi što pre, volim te, samo mi se javi'. On ne zna ni da smo se videli, ni da me je zvao, ako izađem iz prostorije i ponovo uđem on se oduševi kao da me prvi put vidi. Svaki dan pričamo isto, ne zna ništa ali mene se seća", kaže njegova supruga Debra.
 
 
Klajv da bi pomogao svome sećanju vodi dnevnik, ali mu sve to uopšte ne pomaže. Svaki put kad postane svestan da je "budan" on zapiše vreme i napiše kako se oseća u tom trenutku. Ali nakon nekoliko minuta, on ponovo postane svestan da je "budan", pa prežvrlja prethodno napisano i doda "sad sam budan, ne čitaj ovo prethodno!".
 
Tako dnevnici koje vodi više od 30 godina izgledaju potpuno isto. Svaka rečenica je prežvrljana.
 
Iako su ga snimali duže od dve sedmice, Klajv se svako malo iznenađivao kad bi video reportere oko sebe. Ponavljao bi im iste stvari, neprestano bi se upoznavali, a razgovor koji je trebalo da bude snimljen za 30 minuta, sniman je dve nedelje.
 
Nakon devet godina supruga je odlučila da ga napusti zbog nemogućnosti života sa njim. Ipak, nakon više od decenije vratila mu se. Kad ju je video reagovao je kao da je vidi prvi put, nije ni znao da je nije bilo više od decenije.
 
Zbog bolesti često ima halucinacije, a od izuzetno inteligentnog čoveka nije ostalo ništa, kaže jedan od njegovih sinova.
 
"Isto što i smrt. Ne znam kada je dan ili noć, nemam misli, nemam snova, nemam ništa", kaže Klajv.
  • Kokoš od glasača

    24.09.2020 13:01
    Brate opušteno u Srbiji bi bio ili natprosečni glasač ili istoričar - politički komentator.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.