Zvaničnici: Za masovan pomor morskog sveta na Kamčatki krive otrovne alge, ne čovek

Za masovan pomor morskog sveta na Kamčatki na ruskom Dalekom istoku najverovatnije je kriva otrovna alga, a ne ljudski faktor, zaključili su ruski zvaničnici.
Incident na Kamčatki, koji se dogodio pre nekoliko nedelja, najveći je morski incident u kome je došlo do pomora oktopoda, foki i drugih morskih životinja, a lokalno stanovništvo žalilo se na razne vrste bolesti, prenosi BBC.
 
Ipak, portparolka ruskog Istražnog odbora Svetlana Petrenko tvrdi da nije bilo zagađenja naftom u toj oblasti.
 
"Nisu nađeni teški metali u uzorcima vode ili morskim bićima. Sve to potvrđuje da je došlo do zagađenja prirode, pre svega cvetanja fitoplanktoina", rekla je ona.
 
Prvi nalazi ukazuju da je bilo naftnih proizvoda i fenola u vodi, međutim, Petrenko kaže da povišene količine ovih supstanci nisu kritične.
 
Ekološka grupa Grinpis opisala je incident kao ekološku katastrofu i zatražila nezavisnu istragu.
  • Drugi Vladimir

    01.11.2020 16:50
    @Vladimir
    Molim vas da navedete gde se može pročitati vaše naučno istraživanje na ovu temu. Hvala.
  • Vladimir

    01.11.2020 15:31
    Sluzba
    Ako je istrazni odbor tako rekao, to je to. Nemoj da neko razmislja svojom glavom.
  • Milan K.

    27.10.2020 07:32
    krakovic.milan@yande.ru
    Ko bre veruje propagandi. Pogledajte na Youtube nezavisna istrazivanja i bice vam jasno da je doslo do razlivanja raketnog goriva iz vojne baze koja ga nije unistila na vreme i ono se izliva u more i truje sve zivo..
    Ovaj Petrenko je obican lazov..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin