Testira se sistem ventilacije protiv korone

Istraživači nemačkog Instituta za hemiju Maks Plank napravili su sistem ventilacije za učionice i druge prostorije, koji svako može samostalno da napravi i tvrde da sistem doprinosi uklanjanju 90 odsto aerosola, štetnih materija, što je važno o borbi protiv korona virusa, prenose danas nemački mediji.
Testira se sistem ventilacije protiv korone
Foto: Pixabay
Materijal za izradu ovog sistema je moguće kupiti u radnjama. Za njegovu izradu u jednoj učionici potrebno je izdvojiti 200 evra.
 
Sistem se testira u školama nemačke pokrajine Rajneland-Palatinate.
 
Ovaj ventilacioni sistem je osmislio Frank Helejs čija je supruga učiteljica u Majncu.
 
Direktor škole Majnc-Brecenhajm Roland Volowski pristao je da ustanova koju vodi bude prva u kojoj će se proveriti da li funkcioniše sistem, prenosi klix.ba.
 
Sistem je vrlo jednostavan. Iznad svakog stola je postavljen "kišobran" čija je cev priključena na centralnu cev koja je sprovedena do prozora.
 
Na kraju centralne cevi, na prozoru se nalazi ventilator koji odstranjuje štetne tvari iz prostorije. Helejs je osmislio ovaj sistem kao alternativu skupim sistemima.
 
Njegova prednost je i ta što troši malo energije. Da bi se samostalno napravio, potrebno je biti malo spretniji, ali je tu i uputstvo za izradu.
 
Helejs je uveren da će se ventilacioni sistem koristiti i nakon pandemije korona virusa, jer otklanja štetne materije među kojima je i ugljen-dioksid.
 
Nadležni će izvestiti o rezultatima testiranja sistema, saopštio je Institut Maks Plank.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.