Da li se hirurške maske mogu nositi više puta?

Zdravstvene vlasti poručuju da se najraširenije oružje protiv Covida-19, hirurške maske, moraju baciti posle jednog nošenja, ali je briga za zaštitu životne okoline podstakla neke naučnike da to preispitaju i kao alternativu preporuče perive maske od tkanine.
Da li se hirurške maske mogu nositi više puta?
Foto: Pixabay
Sa širenjem korona virusa maske su postale obavezne u javnom gradskom prevozu, prodavnicama i na poslu, a ponegde i na otvorenom.
 
Ali trošak tolikih maski postaje problem kao i odbacivanje miliona jednokratnih maski od plastičnih materijala koje završavaju u rekama i morima.
 
Alternativa su perive maske od tkanine, mada mnogi daju prednost hirurškim maskama jer su laganije i pojedinačno jeftinije.
 
"Hirurške maske su za jednokratnu upotrebu", poručila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO). "Odbacite je odmah nakon što je skinete, po mogućnosti u zatvorenu kantu za đubre."
 
Međutim, zbog nestašica u prvom talasu korone virusa u martu i aprilu SZO je u junu dozvolio dezinfekciju takvih maski u izuzetnim slučajevima i njihovo ponovno korišćenje.
 
Američka agencija za hranu i lekove (FDA) preporučuje njihovo tretiranje u vanrednim situacijama isparavanjem hidrogen peroksida kako bi se dekontaminirale N95 maske za zdravstvene radnike.
 
Druge su metode čišćenja maski za jednokratnu upotrebu izlaganjem visokim temperaturama ili ultraljubičastom zračenju, što nije pogodno za kućnu upotrebu, rekao je francuski mikrobiolog i član grupe  "Adios Corona" Deni Korpe. 
  • krmpota

    28.11.2020 21:46
    mogu...
    moju nosim od marta meseca i nista joj ne fali...
  • Jednokratno

    27.11.2020 17:07
    Da li masku treba baciti ako odete po hleb i novine? Baciti masku za put u trajanju od petnaestak minuta, od čega ste najvećim delom napolju... to meni baš i nema smisla. Koliko maski bi trebalo hirurg (plus osoblje) da zameni u toku jedne operacije, ako bismo se tom logikom vodili? Drugo, negde sam pročitao da virus na predmetima moze da "prezivi" do tri dana (negde kazu i pet). Kako se to uklapa u dilemu o (ne)bacanju maski? Ako korsicenu masku stavim negde sa strane na pet dana, da li se ona moze ponovo nositi?
  • /

    26.11.2020 16:03
    Ja
    Takođe dobijem masku na poslu, i redovno perem i sušim. Na početku epidemije maski nije bilo dovoljno, tada sam počela. 3-5 pranja izdrže, posle počnu vlakna da se osipaju, i nisu upotrebljive.
    Doduše, kada radim u Covid bolnici, ne perem već bacim. Nemam uslova da je odmah utopim u dezinfekciono sredstvo ili sapunicu, ali u USA su i to radili sa N95 ... i ostalim maskama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin