Sud u Austriji zaštitio nošenje hidžaba u školi

Ustavni sud Austrije ocenio je danas kao "diskriminatorski" zakon koji devojčicama zabranjuje nošenje hidžaba u predškolskom obrazovanju i u osnovnoj školi, prenosi portal index.hr.
Sud u Austriji zaštitio nošenje hidžaba u školi
Foto: Pixabay
Sud je ocenjivao ustavnost zakona nakon žalbe koju su uložile porodice dve muslimanske devojčice i zaključio da se tim propisom krši "verska neutralnost i ravnopravnost polova", navodi se u saopštenju.
 
Takva zabrana može učenice dovesti u neravnopravan položaj jer bi im mogla "otežati pristup školovanju i isključiti ih iz društva", upozorava sud.
 
Odluka Ustavnog suda udarac je za kancelara Sebastijana Kurca koji je zabranu hteo da proširi na učenice do 14 godina, a ne samo do 10 godina, kao što je sada. Vlada je rekla da je odluku "primila na znanje".
 
"Žao nam je što devočice tokom školovanja nemaju mogućnost da prokrče put koji će biti slobodan od svake prisile", rekao je ministar obrazovanja Hajnc Fasman.
 
Austrijsko muslimansko veće pohvalilo je odluku.
  • Lenka

    12.12.2020 10:32
    Jadna deca! Bar su se u školi mogle odmoriti od te gluposti.
  • mrva

    11.12.2020 22:48
    da je pameti bila bi propisana zabrana indoktrinacije dece bilo kakvom religijom, do njihovog punoletstva, i takav cin bio bi okarakterisan kao svojevrsna ispiracina mozgova dece koja nisu jos u stanju da kriticki samostalno rasudjuju zbog cega su posebno ranjiva na toksicnost sadrzaja te vrste. a posle osamnaeste kako zele. nosenje hidzaba nije nikakva sloboda vec upravo dokaz odsustva slobode jer ta deca nisu u mogucnosti da to odbiju, to im je nametnuto

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin