Predstavljen prvi vojni pas koji može da namiriše koronu

Austrijska vojska predstavila je prvog vojnog psa naučenog da otkrije virus korona mirisanjem zaštitne maske zaraženih, saopštilo je Ministarstvo odbrane Austrije.
U saopštenju se navodi da belgijski ovčar po imenu Fantazi Forever od Zetalblika učestvuje u programu koji bi trebalo da otkrije da li psi mogu da razlikuju zdrave i zaražene ljude.
 
Privremeni izveštaj o programu potvrdio je da pas zaista može da prepozna maske zaraženih osoba.
 
"Prva faza provere psa prelazi u praktičnu fazu", ističe se u saopštenju.
 
Drugi pas trenutno završava prvu fazu, dok će još dva psa naučiti ovu veštinu do kraja godine. Očekuje se da će projekat biti završen u prvom tromesečju 2021. godine, a pre toga će svi psi proći praktične testove na maskama zaraženih.
 
Ministarstvo odbrane želi da donese zaključak o tome da li je moguće koristiti pse u realnim uslovima, na primer na aerodromima.
  • ///

    15.12.2020 14:41
    Znači puštaće pse na nas da otkriju koronu?
    Da li je ovo normalno? Da li zaista može pas da otkrije koronu ili će nešto drugo otkrivati?
    Meni ovo liči na nešto drugo.
  • Vox populi

    15.12.2020 11:11
    A pas se neće zaraziti ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.