VIDEO: Neobične božićne jaslice sa astronautom izazvale negodovanje u Vatikanu

Papa Franja pridružio se u nedelju mnogima koji ne odobravaju neobične jaslice na Trgu Svetog Petra, pozvavši posetioce da obiđu obližnju izložbu tradicionalnih jaslica.
Prilikom svog poslednjeg nedeljnog blagoslova i obraćanja vernicima pre Božića, papa je upozorio da je konzumerizam "oteo" Božić.
 
Govoreći sa svog prozora, papa je dva puta pozvao posetioce da obiđu izložbu ispod kolonada na trgu, gde je postavljeno stotinu malih tradicionalnih jaslica. Nije ni spomenuo glavne jaslice na središtu trga, sa velikim neobičnim keramičkim kipovima, među kojima su astronaut i lik koji podseća na Darta Vejdera iz Ratova zvezda.
 
Jaslice su meta velikih kritika medija i posetilaca.
 
 
Vatikan svake godine izlaže drugačije jaslice, koje biraju lokalne vlasti. Jaslice mu se doniraju.
 
Ovogodišnje su izradili učenici i učitelji škole u Kasteliju, italijanskom gradu poznatom po keramici. Izrađene su od 1965. do 1975. Astronaut predstavlja sletanje na Mesec u tom razdoblju, navodi se u opisu.
 
Papa je u svom govoru upozorio na opasnost "frenetičnog" konzumerizma tokom božićnih praznika, pozivajući ljude da se sete onih koji nemaju ništa.
 
"Konzumerizam je oteo Božić, oduzevši nam ga. Ne postoji konzumerizam u jaslicama u Vitlejemu. Tamo postoji realnost, siromaštvo i ljubav", zaključio je papa Franja.
  • Gojko

    21.12.2020 13:59
    Popa je u pravu. Konzumerizam je grozan. Jedina pozitivna posledica policijskog časa i online časova je što su mi se smanjili izdaci na đirlo kp koje sam ranije kupovao na putu od kuće do posla.
  • Ma nemoj

    21.12.2020 08:48
    "Konzumerizam je oteo Božić, oduzevši nam ga. Ne postoji konzumerizam u jaslicama u Vitlejemu. Tamo postoji realnost, siromaštvo i ljubav", zaključio je papa Franja.

    Izjavi on sedeci na zlatnom prestolu, okružen zlatom. Ni ovi nasi pravoslavni nisu nista bolji.
    Najpohlepniji ljudi na svetu su svestena lica, a propagiraju skromnost iz najluksuznijjih automobila, čast izuzecima. Meni kao pravoslavcu ne treba crkva, ja imam lični odnos sa Tvorcem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin