Zlatnik iz 18. veka prodat za 9,3 miliona dolara

Raritetan zlatnik, koji je izradio jedan ugledni zanatlija u Njujorku 1787. godine, prodat je na aukciji u Dalasu za 9,36 miliona dolara.
Zlatnik iz 18. veka prodat za 9,3 miliona dolara
Foto: Pixabay
Aukcijska kuća Heritidž ponudila je njujorški zlatnik Brašer Doblun na numizmatičkoj aukciji američkih kovanica.
 
Iz Heritidža su saopštili da je ovo najskuplje plaćeni zlatnik na aukciji i da je kupac želeo da ostane anoniman.
 
"Brašer Doblun je za kolekcionare i poznavaoce kovanog novca jedna vrsta svetog grala. Ovaj zlatnik je najpoznatiji i najpoželjniji novčić", rekao je Tod Imhof, izvršni potpredsednik Heritidža.
 
Od sedam Brašer Doblunsa za čije se postojanje zna, ovaj je najfinijeg kvaliteta, rekao je Imhof. Potiče iz kolekcije pokojnog njujorškog biznismena Donalda G. Patrika, koji ga je kupio 1979. godine za 725.000 dolara.
 
Američka kovnica novca je počela da pravi kovanice tek 1793. Pre toga, kovanice u opticaju su bile kolonijalnog porekla, iz privatnih kovačkih ili stranih zanatskih radionica, rekao je Imhof.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.