VIDEO: Nemačka testira kućice za beskućnike, opremljene su solarnim panelima

U Nemačkoj su vlasti početkom januara otpočele testiranje kućica futurističkog izgleda namenjenih beskućnicima.
VIDEO: Nemačka testira kućice za beskućnike, opremljene su solarnim panelima
Foto: Pixabay
Prema podacima iz 2016. u toj zemlji živi oko 860.000 beskućnika, prenosi Independent.
 
Vetrootporne i vodootporne kapsule za spavanje postavljene su 8. januara u parkovima grada Ulma, objavila je kompanija Ulmer Nest. 
 
Kućice su napravljene od drveta i čelika te omogućuju dovoljno prostora za dve osobe. Efikasno štite od hladnoće, vetra i vlage, ali istovremeno garantuju cirkulaciju svežeg vazduha.
 
Da bi se obezbedila privatnost korisnika, u kućicama nema kamera. Postavljeni su senzori pokreta koji obaveštavaju socijalne radnike da su se vrata otvorila tako da se beskućnici ne uznemiravaju zbog čišćenja ako upravo koriste kućicu.
 
Ove kapsule futurističkog izgleda opremljene su i solarnim panelima te su povezane s radiomrežom, što korisnicima omogućuje da komuniciraju s timom zaduženim za održavanje, a da pri tome ne zavise od mobilnih mreža.
 
Tvorci Ulmer Nesta rekli su da su kabine namenjene osobama koje ne mogu da koriste uobičajena skloništa za beskućnike, bilo zbog psiholoških faktora ili zato što, na primer, imaju (kućnog) ljubimca.
 
Pojasnili su kako se nadaju da će na ovaj način pomoći beskućnicima i posebno ih zaštititi tokom hladnih zimskih noći, no ističu da inicijativa nije alternativa za hostele i sigurne kuće, nego bi trebalo da posluži kao poslednja opcija za one koji zaista nemaju gde da se sklone.
 
  • Hm

    26.01.2021 17:00
    Hm
    Sit nikad nije verovao gladnom. Tesko je poceti od NULE! Strasne u zivotne price. Evo npr. zemljotres!!!!!!
  • Беба

    26.01.2021 15:21
    Nije beskućnik što mora, već što hoće tako da živi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin