Danska gradi veštačko ostrvo koje će proizvoditi i skladištiti zelenu energiju

Danska je odobrila plan za izgradnju veštačkog ostrva u Severnom moru koje će proizvoditi i skladištiti dovoljno zelene energije za pokrivanje potreba za električnom energijom tri miliona evropskih domaćinstava.
Danska gradi veštačko ostrvo koje će proizvoditi i skladištiti zelenu energiju
Foto: Pixabay
Ostrvo, koje će u početnoj fazi biti veličine 18 fudbalskih terena, biće povezano sa stotinama priobalnih vetroturbina i snabdevaće domaćinstva i proizvoditi zeleni vodonik za upotrebu u brodarstvu, vazduhoplovstvu, industriji i transportu.
 
Potez je usledio kada je Evropska unija predstavila planove za transformaciju svog sistema električne energije tako da se uglavnom oslanja na obnovljive izvore energije u roku od jedne decenije i poveća korišćenje energije vetra za 25 puta do 2050.
 
Veštačko ostrvo će se nalaziti 80 kilometara od zapadne obale Danske, koštaće oko 210 milijardi danskih kruna (33,87 milijardi dolara) i biće u funkciji oko 2033. godine.
  • Ja

    06.02.2021 18:43
    Vojvodina
    I ovako unistise sve u nasoj ravnoj Vojvodini. Zamislite vetroparkove po Vojvodini! Bili bismo prvi u Evropi. Zelena, cista energija, cist vazduh!
  • w/e

    06.02.2021 16:20
    lol
    Bacanje para koje se nikad nece vratiti od nekolicine vetrenjaca. Na kraju cemo svi ipak dobijati struju iz nuklearnih elektrana jer ne postoji adekvatna alternativa koja moze da zasiti potraznju. U sustini nuklearne elektrane i nisu veliki zagadjivaci, ni blizu poput nasih termo elektrana, samo postoji minimalan rizik od katastrofa.
  • Orwell Vegan

    06.02.2021 13:21
    Istina
    Dakle oko 7-10 miliona ljudi ce imati struju odavde. Takvo ostrvo bi bilo dovoljno za celu Srbiju. Secam se kada sam jos u vreme ortopeda na celu ministarstva ekologije slao nekoliko slicnih po temi zanimljivih predloga, bez odgovora. Bilo je u to vreme vise kreativnosti i volje da se nesto napravi, ali ne mozes kada su svuda i stalno nesposobni partijski mediokriteti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".