Fejsbuk zabranjuje čitanje i deljenje vesti u Australiji

Kompanija Fejsbuk zabraniće čitanje i deljenje sadržaja vesti na svom njuz fidu u Australiji, povlačeći time liniju protiv predloženog australijskog zakona koji predviđa da Gugl i kompanija Alfabet plate lokalnim medijima za vesti.
Fejsbuk zabranjuje čitanje i deljenje vesti u Australiji
Foto: Pixabay
Ovaj potez, najavljen u blogu u sredu, predstavlja razilaženje u odgovorima velikih tehnoloških giganata na zahteve medija, koji su kompanije optužili za uništavanje njihovog reklamnog poslovanja.
 
"Niko nema koristi od ove odluke, jer će Fejsbuk sada biti platforma na kojoj će se dezinformacije širiti bez zadrške", rekao je portparol austrijske televizijske mreže Najn.
 
"Ova akcija ponovo dokazuje njihov monopol i nerazumno ponašanje", dodao je.
  • Bravo

    19.02.2021 18:42
    Super je
    Dakle, Facebook neće da plaća lokalne vesti (jer se one stvaraju same od sebe i može da ih uzme besplatno) i neće ih emitovati. Šta će emitovati? Svoje vesti, normalno.
    Da li je to normalno?
    Društvene mreže su postale glavni usmerivač i filter šta se sme objaviti a šta ne, videlo se ogoljeno na primeru Trampa. Kad to mogu da urade javno predsedniku Amerike, šta onda rade nama običnim miševima? I šta kad prodaju moje podatke nekome? Šta im ja mogu?
    Videčemo ko će prvi imati mu*a da im zabrani rad i dovede ih u red.
    A da, Kina i Rusija, ali one su diktatorske, komunističke i svašta još pa nisu dobar primer.
    Stvarno?
  • Milan

    18.02.2021 14:15
    Jedna privatna kompanija (Facebook) ne zeli da placa drugim privatnim kompanijama (kreatorima vesti), nece koristiti njihove vesti na svojoj platformi, i zato su nerazumni? Cini mi se da neko drugi ovde zeli da bude monopolista gurajuci stav "nase vesti su od opsteg intresa, nametnucemo vam obvavezu da ih prenosite i za prenosenje morate da platite"
  • Cabage gazette

    18.02.2021 09:57
    Da napomenem
    Tv mreža Nine je u Australiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin