Pivara stara 5.000 godina pronađena u Egiptu

Američko-egipatski tim arheologa otkrio je potencijalno najstariju pivaru na svetu u na jednom od najistaknutijih i najvažnijih staroegipatskih lokaliteta u Abidosu, oko 450 kilometara južno od Kaira.
Pivara stara 5.000 godina pronađena u Egiptu
Foto: Pixabay (ilustracija)
Mustafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete, rekao je da je pivara otkrivena u sklopu staroegipatskog svetog grada Abidosa, na zapadnoj obali Nila.
 
Pogon za pravljenje piva potiče iz perioda kralja Narmera, koji je živeo pre 5.000 godina i smatra se za ujedinitelja Gornjeg i Donjeg Egipta u jedinstveno kraljevstvo i začetnika prvog dinastičkog perioda od 3.150. do 2.613. godine pre nove ere.
 
Arheolozi su pronašli osam redova od po 20 metara dužine i 2,5 metara širine. U svakom od njih su se nalazile posude od gline, u kojima je zagrevana mešavina žitarica i vode i pravljeno pivo. 
 
Tim su predvodili Metju Adams sa Univerziteta u Njujorku i Debora Visčak sa Prinstona. Adams je naveo da je pivara napravljena, između ostalog, zbog religioznih rituala, jer su arheolozi pronašli dokaze da je pivo korišćeno prilikom sahrana.
 
Abidos je jedan od najznačajnijih lokaliteta Starog Egipta, poznat kao kraljevska grobnica prvih dveju dinastija, ali i grad-hram posvećen Ozirisu – bogu podzemlja, ali plodnosti, jer je predstavljao silu koja donosi život iz zemlje.
  • Milanče

    18.02.2021 16:48
    lažu
    U Srbiji su najstarije pivare, Mi smo najstariji narod na svetu...........Nebeski

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin