Kina zabranila udaranje i ponižavanje kao kazne u školama

Kineske vlasti od ponedeljka zabranjuju nastavnicima da pribegavaju kaznama koje bi mogle da uzrokuju fizičke ili mentalne traume, pošto se poslednjih godina beleže smrtni slučajevi učenika koji su bili strogo kažnjeni u školama.
Kina zabranila udaranje i ponižavanje kao kazne u školama
Foto: Pixabay (ilustracija)
Nova pravila kineskog Ministarstva prosvete zabranjuju ponižavajuće kazne za učenike u školama. Udaranje ili prisiljavanje učenika da satima stoji ili kleči na podu je zabranjeno, kao i vređanje đaka.
 
Učenici se od sada ohrabruju da napišu pismo izvinjenja ili da rade domaće zadatke u školi u slučaju manjih prestupa.
 
Đaci, koji su počinili ozbiljnija dela kao što je uznemiravanje, mogu biti privremeno isključeni iz škole ili odvedeni na psihološko savetovanje.
 
Zabrana telesnog kažnjavanja đaka datira još iz 1986. godine, ali njeno sprovođenje nije bila stalna praksa, tako da su roditelji često zatvarali oči ukoliko su im deca bila kažnjena u školi.
 
Kineski mediji redovno izveštavaju o slučajevima smrti dece pošto ih je učitelj ili nastavnik pretukao, a neka deca su čak izvršila samoubistvo posle javnog poniženja u školi.
  • Ceceteve

    02.03.2021 21:18
    Jel zabranila i u logorima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.