Majmuni u zoo vrtu u San Dijegu vakcinisani protiv korone, nije bilo loših reakcija

U zoološkom vrtu u San Dijegu, protiv korona virusa je vakcinisano devet majmuna - četiri orangutana i pet bonoba, čime su ušli u istoriju medicine kao prvi primati izvan ljudske populacije koji su primili eksperimentalnu vakcinu, saopštili su zvaničnici tog zoovrta.
Majmuni u zoo vrtu u San Dijegu vakcinisani protiv korone, nije bilo loših reakcija
Foto: Pixabay
Vakcinu je primila i ženka orangutana Karen, stara 28 godina, koja je 1994. bila prvi čovekoliki majmun podvrgnut operaciji na otvorenom srcu.
 
Uprava zoo vrta saopštila je da nijedan od vakcinisanih majmuna nije imao lošu reakciju na vakcinu i da su svi dobro.
 
Svaka od devet životinja dobila je po dve doze eksperimentalne vakcine, originalno namenjene psima i mačkama, a zvaničnici su se odlučili da vakcinišu majmune nakon što su u januaru gorile u San Dijego Safari Parku obolele od kovida-19, što je prva poznata transmisija korona virusa na čovekolike majmune.
 
Osam gorila se od tada oporavilo i na putu su punog ozdravljenja, rekla je portparolka zoovrta Darla Dejvis.
 
Gorile sada nisu vakcinisane jer veterinari smatraju da je njihov imuni sistem već razvio antitela protiv virusa, dok su orangutani i bonobi izabrani za vakcinisanje jer je ocenjeno da spadaju u najrizičniju grupu.
  • pajo patak

    05.03.2021 13:07
    a u Србији
    nevakcinisani majmuni imaju loše reakcije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin