Tri grada koja se trude da stanovnici ne koriste kola tokom zime

Postoje tri grada na svetu kojima je prioritet da građani ne budu primorani da koriste automobil u zimskim okolnostima.
Tri grada koja se trude da stanovnici ne koriste kola tokom zime
Foto: Pixabay
Finski Oulu je verovatno grad najpoznatiji na svetu po biciklizmu u zimskim danima. U njemu prvo uklanjaju sneg s biciklističkih staza, a tek onda s drugih površina.
 
U Ouluu sneg pada pet meseci tokom godine, a staze se čiste pre sedam sati ujutro svakog jutra. Time se omogućava građanima da biciklom idu do posla ili na neko drugo mesto.
 
Psiholozi smatraju da je to poruka biciklistima da su važni. Dostupna je i digitalna mapa koja u realnom vremenu daje podatke o stanju na stazama.
 
Još jedan finski grad nastoji da građani zimi što manje koriste automobile. Reč je o Lahtiju, u kojem je razvijen sistem deljenja skija, a sve kako bi se stanovnici lako kretali skijama. Funkcioniše po sistemu deljenja. Skije su dostupne na stanicama.
 
U ovom gradu je napravljeno 180 kilometara staze prilagođene za kretanje skijama. Između ostalog, centar grada je prilagođen za to.
 
Mineapolis je proglašen američkim gradom koji je najpristupačniji za bicikliste. Bez obzira na to što su u njemu zime vrlo teške, sneg nastoje da što brže očiste sa staze duge 135 kilometara.
 
"Pre pet godina je ovaj grad bio domaćin Međunarodnog kongresa zimskog biciklizma. Tim događajem je promovisan biciklizam kao oblik prevoza tokom zime", objavili su iz Svetskog ekonomskog foruma.
  • D

    29.03.2021 19:29
    @zimski čovek,redovan
    Za vecinu komentara se slazem, samo mi objasni kako drugacije sa grtalicom raditi? Ima li igde u svetu da grtalica ne nabaca sneg? o.O
  • zimski čovek,redovan

    28.03.2021 21:40
    na liniji Naselje Podbara
    ovde se zimi staze ne čiste, a grtalom samo naguraju sneg uz ivičnjake pa ti za prelaz preko ulice trebaju ribolovačke čizme, kad ima snega, iako ga je sve manje. Vožnja bicikla u zimskim uslovima, kad ispod snega nema leda, je banja, nema gužve na stazi, cela staza je tvoja, možeš da fićukaš i da vrludaš njome kako hoćeš, uživaš. Malo veći napor treba uložiti, zbog hladnoće, ušuškati se, staviti kapu sa potkapom, šal obavezan, ali vrati se to preko pristojne kondicije i dobrog raspoloženja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin