Lažne potvrde o vakcinaciji prodaju se preko interneta

Lažni kovid pasoši se prodaju preko interneta po bagatelnim cenama u velikoj prevari koja je alarmirala vlasti brojnih država koje žele da ožive putovanja i ekonomije, ocenili su sajber stručnjaci.
Lažne potvrde o vakcinaciji prodaju se preko interneta
Foto: Pixabay
Od Islanda do Izraela, brojne države su počele da ukidaju restriktivne mere prilikom prelaska granica za ljude koji mogu da dokažu da su vakcinisani.
 
- Ljudi pokušavaju da zaobiđu pravila praveći lažne dokumente, pritom stavljajući živote drugih u rizik - rekao je Benu Arora, osnivač kompanije "Sajbl". On je dodao da su njegove kolege i on videli mnoštvo sajtova na dark vebu gde se prodaju lažna dokumenta "za male pare".
 
Lažna dokumenta o vakcinaciji se mogu kupiti za 12 dolara, dodao je Arora, rekavši da je broj prodavaca sve veći, otkako su se prvi pojavili krajem februara na dark vebu.
 
Oded Vanunu iz kompanije "Ček Point" je izjavio da su istraživači u kompaniji utvrdili postojanje brojnih reklama na dark vebu u kojima se nude dokumenta koja su navodno izdata u SAD, Rusiji i ostalim zemljama.
 
- Velika je potražnja za ovim lažnim papirima - naglasio je Vanunu.
 
Lažnjaci su se takođe pojavili na regularnim sajtovima i raznim platformama, kazao je Čad Anderson iz kompanije "DomejnTuls".
 
Prošle nedelje, 45 državnih tužilaca iz SAD potpisalo je pismo u kojem pozivaju rukovodstvo Tvitera, Ibeja i Šopifaja da preuzmu hitne akcije i spreče prodaju lažnih podataka na njihovim platformama.
 
Ibej je saopštio da je preuzeo značajne korake da blokira i brzo ukloni lažne dokumente koji ugrožavaju zdravlje ljudi, dok Tviter i Šopifaj još nisu ništa komentarisali.
 
Dan ranije, FBI je apelovao na ljude da ne kače fotografije dokumenata o vakcinaciji na društvenim mrežama, upozorivši da mogu biti zloupotrebljene.
  • Nista

    11.04.2021 22:43
    Novo
    Kada mogu da kupe diplome i dr disertacije sto ne bi potvrde

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin