Kako države podstiču građane da se vakcinišu: Pivo, krofne, popusti...

U borbi protiv pandemije kovida-19, vlasti u brojnim državama i gradovima, ali i razne kompanije posežu za različitim poklonima da ljude privuku da se vakcinišu.
Kako države podstiču građane da se vakcinišu: Pivo, krofne, popusti...
Foto: Pixabay
Tako su vlasti u Srbiji rešile da svima koji su se vakcinisali i koji to učine do kraja maja, uplate 3.000 dinara, a oni koji se vakcinišu u tržnom centru Ušće na poklon mogu da dobiju i vaučere.
 
Slične inicijative su pokrenute i u pojedinim američkim gradovima, prenosi "Blic".
 
U Merilendu zaposlenima u državnom sektoru koji prime vakcinu protiv kovida-19 nude 100 dolara.
 
- Podsticaji poput ovih su još jedan način da istaknemo značaj vakcinacije i snažno ohrabrujemo biznise širom države da razmotre da ponude neke podsticaje svojim zaposlenima – rekao je guverner Lari Hogan.
 
U Nju Džersiju, guverner Fil Marfi rekao je da stanovnici stariji od 21 godine koji u maju dobiju najmanje jednu dozu vakcine ispunjavaju uslove za besplatno pivo ako pokažu karticu za vakcinaciju u nekom od lokala koji učestvuju u programu.
 
Konektikat ima sličan program, u okviru kojeg stanovnici koji su primili najmanje jednu dozu vakcine mogu da dobiju besplatan napitak - alkoholni ili bezalkoholni - u određenim restoranima u maju.
 
Širom SAD, popularan lanac prodavnica krofni "Krispi krim" nudi besplatne krofne za one koji su se vakcinisali. Besplatno pivo nudi i "Badvajzer", a neke prodavnice nude besplatne hot-dogove.
 
Kina želi da do juna vakciniše do 40 odsto svog stanovništva. Nakon prve doze vakcine ponekad se dobijaju i pokloni: jaja i brašno, bonovi za kupovinu ili karte za bioskop. 
 
Akcijom rukovode tzv. "komšijski odbori". Ova incijativa se pokazala uspešnom, piše Dojče vele. 
 
Pre nego što su počeli sa masovnom vakcinacijom, Emirati su imali nagli porast zaraženih, jer su se na leto otvorili za turiste. Sada su Emirati među najvakcinisanijim državama, a u Dubaiju, kako bi još više podstakli ljude da prime vakcinu, nude se i posebni popusti. Tako, na primer, jedan lanac restorana nudi popust od 10 odsto za one koji su primili prvu dozu vakcine i 20 odsto za obe doze.
 
Gradske vlasti Moskve nadaju se da će sugrađane starije od 60 godina motivisati da se vakcinišu poklonima i popustima. Gradonačelnik glavnog grada Rusije Sergej Sobjanjin potvrdio je da će svi građani od 60 i više godina koji se vakcinišu dobiti na poklon 1.000 rubalja (oko 11 evra), poklon vaučer i kupone za popust u prodavnicama, apotekama i kafeima, prenosi BBC.
 
U Detroitu nude poklon kartice sa 50 dolara svima koji odvezu nekog do mesta za vakcinaciju. Nema ograničenja koliko ljudi mogu da zarade vozeći stanovnike Detroita da bi se vakcinisali, ali oni koji zarade 600 ili više dolara moraće da prijave taj prihod poreskoj službi.
 
- Kao ljudi, često bolje reagujemo na šargarepu nego na štap - rekla je dr Megan Rani sa Univerziteta Braun.
 
Ona kaže da su kampanje vakcinacije efikasnije kada koriste jezik koji ne podrazumeva osećaj dužnosti ili obavezivanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin