Italijani se bune zbog planova EU da se vino razređuje vodom

Italijanska industrija vina oštro se protivi planovima EU o mogućem razređivanju vina vodom da bi se u njemu smanjio udeo alkohola.
Italijani se bune zbog planova EU da se vino razređuje vodom
Foto: Pixabay
Prema pisanju italijanskih medija, u Evropi se razmatra osmišljavanje proizvodnje vina bez alkohola ili vina s manjim procentom alkohola, a krajnji cilj takvog predloga je promocija zdravlja.
 
Ministar poljoprivrede Stefano Patuaneli najavio je da će se Rim tome usprotiviti, a udruženje poljoprivrednika Koldireti upozorilo je na "obmanu potrošača". Novine Korijere dela Sera pišu o "pobuni u Italiji".
 
"Uvođenje delimičnog i/ili potpunog smanjenja procenta alkohola u vinu, kao nove vinarske prakse predstavlja veliki rizik i izuzetno opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio identitet italijanskih i evropskih vina", rekao je predsednik Koldiretija Etore Prandini.
 
Prodaja razvodnjenog vina kao kvalitetnog proizvoda dosad je u Evropi bila zabranjena, podsećaju i ostali predstavnici ove industrije.
 
Italija je prva u svetu po količini proizvedenog vina, a godišnji prihod prema poslednjim podacima iznosi oko 11 milijardi evra.

Teme

vino
  • Dušan

    13.06.2021 17:09
    Šok?
    Ala su svi iznenađeni k'o da nikad špricer popili nisu
  • jmjm

    09.05.2021 13:53
    neka ga ne zovu vino. neka izmisle novo ime. kao sto u francuskoj burger ne moze da se tako zove ako nema mesa, dakle nema veganski burger, nego smisli drugo ime.
  • Aca

    09.05.2021 12:43
    1/1
    Jasno je, EU se nikad neće pripojiti Srbiji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".