Naučnici otkrili da su Svitke s Mrtvog mora pisala dva autora

Otkad su pre više od 70 godina otkriveni u pećini u Izraelu, Svici sa Mrtvog mora, predmet su velikog interesovanja, a sada je otkriveno da su ih u stvari pisala dva autora, a ne jedan.
Naučnici otkrili da su Svitke s Mrtvog mora pisala dva autora
Foto: Pixabay
Svici su poznati po tome što sadrže najstariju pisanu verziju Biblije. Ali ko ih je tačno napisao je, kao i mnogo stvari u vezi sa njima, potpuna misterija. Sada, zahvaljujući tehnologiji, korak smo bliži razumevanju pozadine ovih enigmatskih tekstova.
 
U novoj studiji, stručnjaci Univerziteta u Groningenu, sproveli su opsežno paleografsko ispitivanje najdužeg rukopisa.
 
Kroz seriju koraka, holandski tim zaključio je da su zapravo dva pisca odgovorna za Veliki svitak Isaije.
 
Najveći rukopis, jedan od sedam pronađenih u pećini Kumran kod Mrtvog mora 1946. godine, star je 2.000 godina i sadrži 66 poglavlja Knjige proroka Isaije iz Starog zaveta.
 
Kompjuter je proučavao svako slovo i znak, tražeći najmanje promene. Ovakva vrsta tehnologije algoritama počela je da se koristi tek proteklih nekoliko godina.
 
Prema detaljnim analizama utvrđeno je da se zapravo radi o dve osobe koje su kopirale reči sa skoro identičnim rukopisom.
 
Na kraju 27. od ukupno 54 stupca, istraživači su pronašli prazninu od tri reda i promenu u materijalu. Drugi list zašiven je za prvi, a u tom stadijumu, naučnici objašnjavaju, i autor rukopisa je promenjen.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin