Koliko treba da sačekate pre vožnje ako ste pili alkohol?

O opasnostima alkohola tokom vožnje ne treba trošiti reči. Mnogi vozači, nažalost, ne čekaju otrežnjenje i pripiti sedaju za volan, a mnogi misle da su spremni za vožnju pola sata ili sat nakon pića.
Koliko treba da sačekate pre vožnje ako ste pili alkohol?
Foto: Pixabay
To nije tačno i preterano samopouzdanje takođe može biti opasno.
 
Alkohol dugo ostaje u organizmu. U Velikoj Britaniji je u periodu od pet ujutro do 11 ujutro kažnjena četvrtina vozača zbog vožnje u pijanom stanju. Šta nam to govori? Nakon noćne pijanke, alkohol se zadržava u organizmu i vozači još nisu spremni da sednu za upravljač automobila.
 
Dakle, s alkoholom budite oprezni, a pogotovo s procenom kad možete da vozite. Kako će alkohol delovati na vas? Zavisi od pola, starosti, metabolizma, kilaže konzumenta, vrste alkohola, od toga šta ste jeli pre pića, nivoa stresa kojem ste izloženi...
 
Britanska organizacija za bezbednost saobraćaja "Road Respect" analizirala je konzumaciju alkohola i sposobnost za vožnju te je izdala preporuke koliko bi trebalo čekati nakon pića, odnosno koliko dugo alkohol ostaje u organizmu.
 
Čaša vina (13,5 odsto alkohola)
 
Jedno piće - 3,5 sata
Dva pića - 7 sati
Tri pića - 10,5 sati
Četiri pića - 14 sati
Pet pića - 17,5 sati
 
Čašica žestokog pića (40 odsto alkohola)
 
Jedno piće - 1,5 sat
Dva pića - 3 sata
Tri pića - 4,5 sata
Četiri pića - 6 sati
Pet pića - 7,5 sati
 
Pivo, lager (5 odsto alkohola)
 
Jedno piće - 2,5 sata
Dva pića - 5 sati
Tri pića - 7,5 sati
Četiri pića - 10 sati
Pet pića - 12,5 sati 
  • N

    10.05.2021 09:33
    N
    Osudjujem svakog koje konzumirao alkohol i seao za volan! Naj manje treba da prodje 24h zavisno od kolicine koja je unesena.
  • Android 17

    10.05.2021 09:11
    @Gramzi
    Osećaj pijanosti da, ali procenat alkohola u krvi zavisi samo od količine krvi, koja varira u zavisnosti od težine osobe, ali ne toliko puno
  • Gramzi - Bagins

    10.05.2021 06:43
    OK za navedene cifre ali, kao sto rekoste, to zavisi od pola, starosti, metabolizma, kilaže konzumenta, "treniranosti" konzumenta, vrste alkohola, od toga šta ste i da li ste jeli pre pića, nivoa stresa kojem ste izloženi..., pa, prema tome, te cifre mogu biti samo okvirne i referensne, ali ne i nesto cemu ste treba rukovoditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin