Oksford uklanja statuu britanskog imperijaliste

Nezavisna komisija, osnovana s ciljem da istraži budućnost kontroverzne statue britanskog imperijaliste Sesila Roudsa na zgradi Oksfordskog univerziteta, preporučila je njeno uklanjanje.
Oksford uklanja statuu britanskog imperijaliste
Foto: Pixabay
Komisija je osnovana u junu prošle godine nakon što je Oriel koledž Oksfordskog univerziteta glasao za uklanjanje statue.
 
Od komisije je zatraženo da se pozabavi tim pitanjem, nakon što je statua trgovca robljem Edvarda Kolstona srušena prošle godine u Bristolu u jeku protesta "Životi crnaca su važni".
 
Odluka je odložena zbog "značajnog broja podnesaka" koje je komisija primila, kao i zbog pandemije korona virusa.
 
U izveštaju, u koji je "Gardijan" imao uvid, komisija je preporučila da se statua Roudsa skine i ukloni njegova ploča koja se nalazi u Ulici kralja Edvarda.
 
Preporuka komisije je usledila nakon uklanjanja gotovo 70 obeležja koja se odnose na trgovce robljem, kolonijaliste i rasiste od leta prošle godine kada su izbili antirasistički protesti.
  • Svetlana

    23.05.2021 15:39
    Politicka (glupost) korektnost revno radi na unistavanju zapadne kulturne bastine i tradicije!
  • Sofronije

    23.05.2021 12:15
    Kakav rečnik!
    Pazi, molim te! "Britanskog imperijaliste" ?! Izgleda da u Oksfordu postoji Centralni Komitet, čiji su drugovi članovi doneli ovu "odluku"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.