VIDEO: Svake nedelje svira štićenicima doma za palijativnu negu koji trpe užasne bolove

Jedanput nedeljno osobama doma za palijativnu negu "Jeanne Garnier" u Parizu odjekuju nežni zvuci violončela.
Kler Oper (55), koncertna violončeliskinja školovana na Moskovskom konzervatorijumu, petkom posećuje dom i svira za njegove štićenike, među kojima se mnogi bore s teškim fizičkim bolom i neizlečivim bolestima.
 
"Stalno osećam bol", rekla je Mišelin Lero, pacijentkinja koja boluje od terminalnog oblika karcinoma i jedna je od štićenica pariskog centra za palijativnu negu, jednog od najvećih te vrste u Evropi.
 
"Ipak, čini mi se da mi muzika pomaže u ublažavanju bola", tiho kaže Lero nakon što je poslušala obradu za violončelo Albinonijeva Adađa, baroknog klasika. "Lakše je kada slušate muziku koja vam je poznata, poznajete svaku sledeću notu i fokusirate se na nešto drugo osim bola", kaže.
 
Osim recitala jednom nedeljno, Oper je odlučila da učestvuje u medicinskim studijama čija je svrha da ukažu na terapeutski efekat muzike na zdravstveno stanje pacijenata.
 
Osoblje doma je jednoglasno kada je posredi dejstvo muzike...
 
"Nakon što Kler ode, pacijenti su smireniji, ponekad ganuti, a neretko i srećni", rekla je negovateljka Margarita Saldana.
 
 
Oper u pariski dom za palijativnu negu dolazi već gotovo deset godina i svira čelo njegovim štićenicima. Kaže da je u domu za palijativnu negu fizička bol gotovo neprestano prisutna uprkos morfijumu i ostalim dostupnim lekovima, ali smatra da muzika na pacijente zaista može delovati smirujuće.
  • Bela

    28.05.2021 00:36
    Palijativna nega
    Koja Carica !
    10. godina (?) svira redovno za oporavak sugradjana.
    Svaka Cast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.