FOTO: Pulicer tinejdžerki koja je snimila ubistvo Džordža Flojda

Specijalna nagrada Pulicer dodeljena je tinejdžerki čiji je snimak smrti Afroamerikanca Džordža Flojda pod kolenom belog policajca pokrenuo globalni pokret protiv rasizma i policijske brutalnosti.
Žiri za Pulicerove nagrade, najprestižnije američke novinarske nagrade, nagradio je 18-ogodišnju Darnelu Frejžer, zbog toga što je "hrabro snimila ubistvo Džordža Flojda, u videu koji je podstakao proteste protiv policijske brutalnosti širom sveta ukazujući na presudnu ulogu građana u novinarskoj potrazi za istinom i pravdom". 
 
Frejžer je imala 17 godina kada je snimila Flojdovu smrt u maju 2020. godine, kada ga je privela policija Mineapolisa.
 
List Star Tribjun (Star Tribune) iz Mineapolisa, dobio je Pulicerovu nagradu za kategoriju "udarne vesti" (breaking news) za pokrivanje ubistva Džordža Flojda 25. maja 2020. godine i građanskih nemira koji su usledili u gradu.
 
Flojd je umro pošto ga je policajac Derek Šovin držao pritisnutog na zemlji devet minuta i 29 sekundi. Taj postupak je izazvao talas protesta prvo u Mineapolisu a zatim širom SAD.
 
Novinari Star Tribjuna pokrivali su izlive besa u Mineapolisu gde su demonstranti palili zgrade, uključujući policijsku stanicu. Odbor Pulicera nazvao je to izveštavanje "urgentnim, autoritativnim i nijansiranim". 
 
Agencija Rojters je dobila nagradu za multimedijski projekat nazvan "Šilded" (Shielded), igra reči koja znači i policijska značka i zaštita, i pokazuje kako zakoni stari pola veka štite američke policajce od sudskog gonjenja i osuda u brojnim greškama.
 
Agencija Asošiejted pres dobila je dve Pulicerove nagrade za fotografiju za pokrivanje protesta o rasnoj nepravdi u SAD i posledica pandemije koronavirusa na starije u Španiji.
 
 
Glavni fotograf agencije AP u Španiji Emilio Morenati dobio je nagradu za fotografiju za dokumentovanje uticaja kovida-19 na starije. Jedna od pobedničkih slika prikazuje stariji par koji se grli i ljubi kroz plastiku.
 
Rad 10 fotografa AP-a dobio je nagradu za udarne vesti za izveštavanje sa protesta koji su zahvatili američke gradove posle smrti Džordža Flojda u maju 2020. godine.
 
Fotografi su izbegavali gumene metke i suzavac da uhvate snimke demonstranata sa pesnicama u vazduhu i ponekad nasilne sukobe sa policijom. Sa ovim osvojenim nagrdama AP je do sada osvojio 56 Pulicerovih nagrada, uključujući 34 za fotografiju.
 
U kategoriji lokalnog nivinarstva dvoje novinara iz Tampa Bej Tajmsa (Tampa Bay Times) nagradjeni su za niz članaka o praksi šerifa iz okruga Pasko na Floridi koji zloupotrebljava svoju moć i uznemirava osobe koje prema njemu mogu da prekrše zakon.
 
 
Druga velika tema 2020. godine, pandemija korona virusa donela je Pulicerove nagrade Njujork tajmsu u kategoriji javne službe i novinaru časopisa Atlantik Edu Jangu za opisno novinarstvo.
 
Odbor Pulicera takodje odaje priznanja u sedam umetničkih kategorija i dodelio je nagradu za beletristiku Luizi Erdrih za roman "Night Watchan" o naporu da se razmeste domorodačka američka plemena tokom 1950-ih.
 
Kako ukazuje Frans pres, predsednička kampanja, izbori, tranzicija i dogadjaji od 6. januara kada je izvršen upad u američki Kongres nisu među nagradjenim temama.
 
Današnja objava Pulicerovih nagrada odložena je od aprila zbog pandemije. Svečani ručak koji se obično organizuje ubrzo posle objave o nagradama na Univerzitetu Kolumbija odložen je do avgusta.
  • Лиманац

    12.06.2021 22:12
    Чекамо награду и за господина који је снимио Луку како скаче у жбуње, у Улици Матице српске, због крађе телефона. Има на Јућубу.
  • Puniša

    12.06.2021 07:44
    ...
    Bljuc...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.