Ukrajinske vlasti zaplenile prvu pošiljku pića od jabuka iz Černobilja

Prvu pošiljku alkoholnog pića proizvedenog od jabuka uzgajanih u blizini nuklearne elektrane Černobilj, zaplenile su ukrajinske službe bezbednosti.
Ukrajinske vlasti zaplenile prvu pošiljku pića od jabuka iz Černobilja
Foto: Pixabay (ilustracija)
Prva serija od 1.500 boca jabukovače "Atomik" zaplenjena je po odluci javnog tužioca Kijeva, posle istrage koju je vodila ukrajinska tajna služba.
 
Pošiljka, koja je bila namenjena tržištu Velike Britanije je zaplenjena odmah pošto je napustila destileriju u Ukrajini, saopštili su iz kompanije "Černobilj spirit", koja proizvodi jabukovaču.
 
"Izgleda da nas optužuju da smo koristili falsifikovane akcizne markice, ali ovo su boce namenjene britanskom tržištu i jasno su označene važećim britanskim akciznim markicama", naveo je Džim Smit, sa britanskog Univerziteta u Portsmutu koji je osnovao ovu kompaniju sa ukrajinskim kolegama.
 
Kompanija "Černobilj spirit" kako stoji na njihovom zvaničnom veb-sajtu je preduzeće za proizvodnju visokokvalitetnih alkoholnih pića napravljenih od useva iz zabranjene zone oko Černobilja koja se proteže na području većem od 4.000 kvadratnih kilometara.
 
Smit i njegove kolege su proveli godine proučavajući prenos radiokativnosti na useve unutar najuže zabranjene zone gde je ljudima dozvoljeno da žive, ali da ne koriste zemljište za poljoprivrednu proizvodnju. Jabuke od kojih je napravljeno zaplenjeno piće uzgajane su upravo u ovoj oblasti, navode iz kompanije.
 
Naučnici su osnovali kompaniju pošto su otkrili da se poljoprivredni proizvodi iz ove zone u procesu destilacije oslobađaju tragova radioktivnosti.
 
Doktor Genadij Laptev, jedan od suosnivača kompanije, čovek koji je učestvovao u gašenju požara i čišćenju oko elektrane u prvim nedeljama posle katastrofe, nada se da će moći da nastave sa proizvodnjom, prenosi RTS.

 

 
"Nadamo se da će ovaj problem biti brzo razrešen kako bismo mogli da nastavimo svoj rad i pomognemo ovim ljudima koji trpe razorne socijalne i ekonomske posledice do kojih je dovela katastrofa u Černobilju", dodaje Laptev.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin