Evropski sud pravde: Jutjub nije odgovoran za kršenje autorskih prava

Evropski sud je odlučio da Jutjub u vlasništvu kompanije Gugl i druge platforme nisu odgovorni za kršenje autorskih prava za sadržaj koji korisnici postave pod određenim uslovima.
Evropski sud pravde: Jutjub nije odgovoran za kršenje autorskih prava
Foto: Pixabay
Ovaj slučaj poslednji je u dugogodišnjoj borbi između evropske kreativne industrije i mrežnih platformi, u kojoj prvi traže kompenzaciju ili delovanje za neovlašćeno korišćenje sadržaja kada se postavlja na platforme.
 
Jutjub se našao na optuženičkoj klupi nakon što je Frank Peterson, muzički producent, tužio Jutjub i Gugl u Nemačkoj zbog toga što su korisnici mreže 2008. godine preneli nekoliko fonograma na koja on polaže autorska prava.
 
U drugom slučaju, producentska kuća Elsevijer u Nemačkoj tužila je servis koji pruža usluge čuvanja podataka, nakon što su njegovi korisnici preneli nekoliko Elsevijerovih dela na platformu Aploudid 2013. godine bez odobrenja Elseviera.
 
Nemački sud naknadno je zatražio savet od Evropskog suda, koji je u utorak doneo presudu u oba slučaja.
 
"Trenutno je slučaj da operatori internet platformi u načelu sami ne komuniciraju s javnošću o sadržaju koji je zaštićen autorskim pravima, a koji su ilegalno objavili korisnici tih platformi. Međutim, ti operatori stvaraju takvu komunikaciju u kršenju autorskih prava kad, ne samo što čine te platforme dostupnim, nego i omogućuju da javnost ima pristup takvom sadržaju", rekle su sudije.
  • pera

    22.06.2021 23:03
    ..
    Znaci Jutjub ne krsi, piratebay krsi. Nesto mi tu nije jasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin