Nemačka zabranila prodaju plastičnih proizvoda - štapiće za uši, escajg, tanjire, slamčice...

Nemačka uvodi zabranu prodaje plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, primenjujući tako evropsku direktivu usmerenu na zaštitu okeana od zagađenja.
Nemačka zabranila prodaju plastičnih proizvoda - štapiće za uši, escajg, tanjire, slamčice...
Foto: Pixabay
Novi zakon, izglasan u septembru prošle godine, stupa na snagu danas i zabranjuje, između ostalog, plastične "štapiće za uši, escajg, tanjire, slamke, kašičice i čaše".
 
Neke polistirenske ambalaže koje se koriste za pakovanje hrane su takođe zabranjene.
 
Nemački zakon primenjuje evropsku direktivu usvojenu 2018. posle više meseci pregovora izmedju članica EU kojom je zabranjeno više različitih kategorija plastike. Prema tvrdnjama Evropske komisije, proizvodi na koje je usmerena direktiva predstavljaju 70 odsto smeća koje završi u okeanima i na plažama.
 
Prodaja postojećih zaliha bi trebalo da ostane dozvoljena i posle 2021.
  • Alian

    09.07.2021 19:35
    Trebalo bi skroz zabraniti plastiku, narocito vodu u plasticnim flasama
  • /

    03.07.2021 23:21
    /
    zabraniti stapice za usi je licemerje.

    probajte kod kuce sortirati otpad videcete da je najvise plastike /od koje najmanje otpada na stapice za usi/ a od organskog otpada imate samo ljuske.

    ovo je aktivizam na nivou biciklizma u nsu
  • Plastikaner

    03.07.2021 22:38
    Idem svake godine skoro u Nemacku da obidjem familiju. Kolicina plastike koju Nemci koriste nije normalna. Sve je plastika i sve se pakuje u plastiku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin