Najveće svetsko istraživanje pokazalo: Četiri radna dana nedeljno imaju višestruke prednosti

Na Islandu je sprovedeno dosad najveće svetsko istraživanje o koristima sistema četiri radna dana u sedmici, a rezultati su pokazali kako je ovakav sistem višestruko koristan.
Najveće svetsko istraživanje pokazalo: Četiri radna dana nedeljno imaju višestruke prednosti
Foto: Pixabay
Više od jedan odsto radne populacije na Islandu učestvovalo je u pilot programu u kojem je sedmično radno vreme smanjeno na 35-36 sati bez ikakvog smanjenja ukupnih plata. U projektu su učestvovale različite radne grupe, uključujući radnike u kancelarijama, bolnicama, kao i socijalne radnike.
 
Zajednička analiza koju su objavili Udruženje za održivost i demokraciju (Alda) na Islandu i istraživački centar Autonomy u Velikoj Britaniji, koja je trajala od 2015. do 2019. godine uz učešće više od 2.500 osoba, otkrila je da je produktivnost radnika veća u sistemu od četiri radna dana u sedmice.
 
Konstatovano je da se korist za radnike koji su učestvovali u ispitivanju višestruka. Osim manjeg stresa i izgaranja, četiri radna dana u sedmici pozitivno su delovala na celokupnu ravnotežu zdravlja, posla i života radnika u svim radnim grupama.
 
Istraživači su primijetili da su produktivnost i pružanje usluga ostali isti ili poboljšani na većini radnih mesta uključenih u ispitivanje.
 
Islandski sindikati već su počeli pregovarati oko uvođenja sistema od četiri radna dana u sedmici.
 
"Istraživanje na Islandu pokazuje nam da ne samo da je moguće raditi manje u moderno doba, već su moguće i progresivne promene", smatra Gudmundur D. Haraldsso, jedan od autora istraživačkog projekta.
 
Will Stronge, direktor istraživačkog centra Autonomy, rekao je da ova studija pokazuje da je javni sektor spreman biti pionir u kraćim radnim sedmicama i da to može biti lekcija i za druge zemlje.
 
"Island je napravio veliki korak prema radu četiri dana u sedmici postavljajući sjajan primer iz stvarnog života lokalnim većima i onima koji razmišljaju o njegovoj primeni u javnom sektoru Velike Britanije", rekao je Stronge.
  • Dispečer

    05.07.2021 22:11
    Može ako mene pitate
    Bilo bi ekstra, jer treba se i porodici posvetiti, treba decu vaspitati i dom svoj održavati, ne stignem nikad ništa u samo 2 dana, 3 bi već bilo poštenije, to je skoro 53 dana (7,5 nedelja) više godišnje za sopstvene potrebe, predobro, a kvalitet posla ostaje isti, može ako mene pitate.
  • Sremac

    05.07.2021 16:32
    Kod nas samo da smanje na 5 i bilo bi extra.
  • Dete rock'n rola

    05.07.2021 15:21
    Mnogo je četiri.Tri bi bilo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin