U Iranu pokrenuta aplikacija namenjena pronalaženju partnera "za održiv brak"

Institut pri iranskoj Vladi zadužen za kulturu pokrenuo je aplikaciju "Hamdam" koja će, kako kažu, pomoći mladim ljudima da nađu pravog partnera za održiv brak.
U Iranu pokrenuta aplikacija namenjena pronalaženju partnera "za održiv brak"
Foto: Pixabay
Ova aplikacija, čije ime u prevodu znači "pratilac", pokrenuta je kako bi se podstaklo upoznavanje parova radi braka, jer su vlasti zabrinute zbog broja razvoda.
 
Naime, u Iranu je 13 miliona mladih samaca od 18 do 35 godina, a 2019. godine je bilo više od 170.000 razvoda i oko 520.000 sklopljenih brakova.
 
Aplikacija će pored "društvene i psihološke podrške" imati i funkcije koje će pomagati pri nalaženju partnera za samce, kao i onlajn konsultacije, navode zvaničnici.
 
Tokom ceremonije pokretanja aplikacije, predsednik Skupštine Irana Mohamad Bager Kalibaf, rekao je da će ona pomoći mladim ljudima pomoću i modernih i naučnih metoda.
 
Šef Tebijskog instituta za kulturu, koji je razvio aplikaciju Komeil Kojasteh, rekao je da milioni samih mladih ljudi žive u toj zemlji s više od 80 miliona stanovnika.
 
"Sve je veća stopa razvoda i broj brakova se smanjuje, te to predstavlja jedan od najvećih problema u Iranu. Institut je ranije koristio veb-stranice sa sličnim funkcijama, ali aplikacija je napravljena tako da može da je koristi više ljudi", poručuje Kojasteh.
 
Dodaje i da aplikacija predstavlja deo napora države da izbegne starenje stanovništva. Iranski zvaničnici već dugo pozivaju na povećanje broja stanovnika, upozoravajući da stanovništvo stari "zbog kulturnog i socijalnog uticaja Zapada".
 
Iran je registrovao 1,2 miliona rođenih u 2019. godini, a 2016. ih je bilo 1,52 miliona. Stopa nataliteta je 2019. godine iznosila 1,8 dece po majci, a 2017. godine 2,07.
 
Više od polovine iranskog stanovništva mlađe je od 35 godina, a seksualni odnosi pre braka su ilegalni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin