Manastiri na Kosovu ostaju na listi baštine u opasnosti

Komitet za svetsku baštinu UNESKO jednoglasno je doneo odluku o zadržavanju srednjevekovnih spomenika na Kosovu na listi svetske baštine u opasnosti.
To je izjavila ambasadorka Srbije pri UNESKO Tamara Rastovac Siamašvili.
 
Ta dobra su, kako je podsetila Rastovac Siamašvili, upisana na UNESKO listu svetske baštine u opasnosti 2006. godine na inicijativu Srbije.
 
Reč je o manastiru Dečane, Gračanici, Pećkoj patrijaršiji i crkvi Bogorodice Ljeviške i država Srbija redovno obaveštava tu organizaciju o njihovom stanju konzervacije, navodi Ministarstvo kulture.
 
Zasedanje Komiteta za svetsku baštinu održano je od 16. do 31. jula u onlajn formatu.
 
Komitet za svetsku baštinu zadužen je za sprovođenje Uneskove Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine iz 1972. godine i predstavlja ključno međunarodno telo za zaštitu nasleđa. Zasedanja Komiteta održavaju se svake godine, a domaćin 45. zasedanja biće Ruska Federacija i grad Kazanj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin