Australija zbog turizma sprečila da Veliki koralni greben bude proglašen ugroženim

Australija je uspela da spreči Unesko da stavi njen Veliki koralni greben na spisak ugrožene svetske baštine, uprkos zabrinutosti naučnika zbog propadanja tog jedinstvenog podvodnog ekosistema.
Australija zbog turizma sprečila da Veliki koralni greben bude proglašen ugroženim
Foto: Pixabay
Australija se već godinama bori protiv toga da taj greben kod njene severoistočne obale bude proglašen za ugrožen jer strahuje da bi to smanjilo njegovu privlačnost za turiste. Koralni greben u Koralnom moru, na rubu Tihog okeana, dugačak 2.300 kilometara donosi Australiji 4,8 milijardi dolara prihoda od turizma.
 
Posle intenzivnog lobiranja Australije, Komitet za svetsku baštinu je na konferenciji u kineskom gradu Fudžuu odložio odluku o grebenu, iako je sam Unesko zaključio da nema nikakve sumnje da je koralni greben u opasnosti da propadne.
 
Članice Uneskovog komiteta, među kojima su Kina, Rusija i Saudijska Arabija, tražile su da se Australiji da još vremena za konzervaaciju Velikog koralnog grebena, uvršćenog 1981. godine među mesta svetske baštine.
 
Greben je narušen uginućem korala koji ga grade, zbog povećanja temperature vode u okeanu, što je posledica klimatskog zagrevanja, te se na njemu naseljavaju alge i morske zvezde, a on gubi žarku boju. Dve trećine Velikog koralnog grebena su, kako se smatra, oštećene, a ugrožava ga i zagađenje vode u okeanu industrijskim i poljoprivrednim aktivnostima.
 
Unesko stavljanje na spisak ugroženih lokacija svetske baštine ne smatra kaznom, a neke zemlje u tome čak vide način da se svetu skrene pažnja na njihovu baštinu i da se time doprinese njenom očuvanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.