Otkriveni ostaci nebinarnog starešine iz gvozdenog doba

Ljudski ostaci stari hiljadu godina otkriveni u Finskoj prema svemu sudeći pripadaju nebinarnom plemenskom lideru iz perioda gvozdenog doba.
Otkriveni ostaci nebinarnog starešine iz gvozdenog doba
Foto: Pixabay
Istraživači su saopštili da je DNK analiza potvrdila da je sahranjena osoba bolovala od Klinefelterov sindroma i da je pokojnik sahranjen u ženskoj odeći, ali s mačevima, prenosi londonski Gardijan.
 
Antropološka analiza pokazuje da su nebinarne osobe bile ne samo prihvaćene u ljudskom društvu u Finskoj, već su bile poštovani članovi zajednice visokog statusa.
 
U ovom grobu prvi put otkrivenom 1968. godine tokom građevinskih radova, pronađeni su nakit i fragmenti odeće od vune, što sugeriše da je pokojnik bio obučen "tipično za žene iz tog doba", ali i mačevi koji simbolizuju muškost.
 
"Sahranjena osoba je bila veoma poštovan pripadnik svoje zajednice", rekla je jedna od autora studije Ula Moilanen, arheološkinja sa Univerziteta u Turku.
 
DNK analiza je pokazala da se u grobu nalaze posmrtni ostaci osobe koja je bolovala od Klinefelterovog sindroma.
 
Žene imaju dva X hromozoma (XX), a muškarci jedan X i jedan Y hromozom (XY).
 
Kod osoba koje imaju Klinefelterov sindrom, muškarac se rađa sa dodatnom kopijom X hromozoma (XXY).
  • pehat

    18.08.2021 15:54
    nije non-binary..
    Nego je taj sahranjeni bio hermafrodit...i to je snomalija koja se, retko, desava...i nema nikakve veze da non-binary u danasnjem smislu
  • Vidra

    15.08.2021 03:04
    Nažalost, normalna je pojava da nauka postaje žrtva politike i pomodarstva. Rekao bih da me živo interesuje kako će u prirodne nauke ubaciti svoje političke stavove, ali istina je da ne želim da saznam.
  • Eki

    11.08.2021 14:30
    nebinarni?
    Gomila gluposti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin