Klimatolog Đurđević: Očekuju nas ekstremna leta, blaga će biti retka

Leta kao ovogodišnje će postati uobičajena, a mogu biti još ekstremnija, dok će blaga leta biti veoma retka, predviđa klimatolog Vladimir Đurđević.
Klimatolog Đurđević: Očekuju nas ekstremna leta, blaga će biti retka
Foto: Pixabay
On je ocenio da je neodgovoran odnos ljudi prema prirodi došao na naplatu i da su požari, poplave i ekstremno visoke temperature rezultat svega toga.
 
"Raštimovali smo planetu i sada svedočimo o posledicama neodgovornog ponašanja zadnjih decenija, ukupno gledano poslednjih sto godina jer smo koristili puno fosilnih goriva, emitovali smo puno ugljen dioksida", rekao je Đurđević za TV Prva.
 
On je objasnio da je korišćenjem fosilnih goriva pojačan efekat staklene bašte, tako da je planeta postala toplija i "nervoznija".
 
Zbog toga sada dolazi do različitih ekstrema.
 
Đurđević predviđa da će se ova situacija produžiti i da će u budućnosti biti još gore.
  • Dragan

    15.08.2021 12:44
    Sh
    Bla,bla truć.A sad prognoza za deset dana-do utorka vrućine do 37°,a zatim nedelji dana ispod 30° i sa dosta kiše a moguće je i grad sa jakom vetrom.Srbija i Balkan su
    ugroženi jer nam Alpi sprečavaju dolazak kiša pa imamo vazduh iz Afrike sa puno peska u vazduhu.Nad centralnom i severnom Evropom je normalna klima .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.