Nekoliko korisnih saveta koji mogu smanjiti potrošnju goriva

Nemačka kompanija Tuv Sud dala je nekoliko korisnih i zanimljivih saveta za uštedu goriva prilikom vožnje.
Nekoliko korisnih saveta koji mogu smanjiti potrošnju goriva
Foto: Pixabay
Naime, kako biste uštedeli na gorivu oni preporučuju da već kada vozilo dostigne 2000 obrtaja u minutu, promenite u višu brzinu. 
 
Bez obzira na to što vozači nemaju takvu naviku, već pri brzini od 50 km/h vozila mogu biti u četvrtoj brzini, a u zavisnosti od vrste motora čak i u petoj, piše HAK Revija.
 
Ukoliko se vozilo nalazi u četvrtom stepenu prenosa, a ne u drugom pri pomenutoj brzini, potrošnja goriva pada za čak 50 odsto. 
 
Naravno, među savetima se nalaze i neki koje većina vozača već praktikuje, a to je da kada ugledate crveno svetlo na semaforu, skinete nogu s gasa i lagano se približite semaforu, bez potrebe da do poslednjeg trenutka pritiskate gas pa posle naglo kočite.
 
Takođe, kažu da na autoputu ne bi trebalo voziti brže od 130 km/h, dok savetuju i da se rešite svih bespotrebnih stvari u kolima koje povećavaju masu, samim time i potrošnju.
 
Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0,3 litre, a isto važi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva.
 
Na kraju, 0,2 bara preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset odsto.
  • Bljuc

    20.08.2021 16:56
    Ukratko, vozite kao da nemate kocnice - planirajte voznju, ne zalecite se ako znate da cete uskoro da kocite. Poenta igre i jeste da se vozite sto vise, sa sto manje para. Zasto biste davali naftnim kompanijama i drzavi vise nego sto je neophodno? Gas zna svako da pritisne, to nije inteligentno ponasanje. Inteligentno je izvuci maksimum iz ogranicenih resursa.
  • JA

    19.08.2021 21:36
    Po cemu je dizel najbolji na molovim pumpama kad je na Shellovim bolji tako tako mi je rekao jedan sto toci na mol-u.
  • Ns

    19.08.2021 14:09
    Ns
    Dizel najbolje na Molovim pumpama a benzin ti je isti svugde nazalost... inace ko kupuje auti da bi stedeo na gorivu treba da se zapita da li mu auto u opste treba... gorivo treba stedeti jedino iz ekoloskih razloga...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.