Slovenija zabranila plastične tanjire, pribor za jelo...

U Sloveniji će iz prodaje biti povučeni plastični pribor za jelo, tanjiri, vatirani štapići - osim onih za medicinsku upotrebu.
Slovenija zabranila plastične tanjire, pribor za jelo...
Foto: Pixabay
To će biti učinjeno nakon vladine uredbe kojom je propisana zabrana puštanja u promet nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.
 
Zabrana se odnosi i na plastične posude za hranu i piće, lončiće od ekspandiranog polistirena i proizvode od oksorazgradive plastike.
 
Uredba propisuje i označavanje nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i njihove ambalaže, a označeni moraju biti i higijenski ulošci, tamponi i aplikatori tampona, vlažne maramice za negu i korišćenje u domaćinstvu, duvanski proizvodi s filterom i filteri za pravljenje cigareta.
 
Tim oznakama potrošači moraju biti obavešteni o pravilnom načinu postupanja s otpacima od takvih proizvoda i njihovom odlaganju, o prisustvu i učešću plastike u određenom proizvodu, kao i negativnom uticaju na okolinu ako se takvi proizvodi budu odlagali i zbrinjavali na neodgovarajući način, navodi se u uredbi.
  • Gile

    20.08.2021 17:43
    Počeli su pre zaostale Srbije da koriste tu "civilizacijsku tekovinu" pa se izdovoljili, izvinjavam se - ekološki osvestili. Mi po običaju "kasnimo" - uvek kasniš kada se povodiš za drugim.
  • /

    20.08.2021 17:11
    /
    i u novom sadu je.
  • Bljuc

    20.08.2021 16:52
    Za to vreme, u Srbiji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin