Holandija: Istražuju se 33 smrtna slučaja u vezi sa "prahom za samoubistvo"

Holandske vlasti istražuju 33 smrtna slučaja povezana s nabavkom "praha za samoubistvo" od člana grupe koja zagovara pravo na smrt, objavili su tužioci.
Holandija: Istražuju se 33 smrtna slučaja u vezi sa "prahom za samoubistvo"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Broj slučajeva otkriven je na saslušanjima uoči suđenja članovima grupe koja se naziva "Kooperativo nasleđe". Očekuje se da će broj rasti, jer je član grupe rekao novinama da je prah kupilo više od stotinu ljudi.
 
"Takozvana ‘kooperativa’, koja od 2018. promoviše ‘supstancu X’ kao jeftin i bezbolan način umiranja, kriminalna je organizacija koja ilegalno pomaže u samoubistvima", istakli su tužioci.
 
Eutanazija je legalna u Holandiji, ali po vrlo strogim pravilima i pod nadzorom lekara.
 
Pomaganje u samoubistvu izvan tog okvira kažnjava se do tri godine zatvora.
 
Optužen je 28-godišnji član grupe, a portparol tužilaštva Bart Vesen rekao je kako će osumnjičeni biti optužen za pomaganje u samoubistvu.
 
"Istražujemo 33 slučaja u kojima je ‘supstanca X’ prodata ljudima koji su kasnije umrli. U petnaest slučajeva dokazano je da su umrli zbog korištenja supstance", rekao je Vesen.
 
Osumnjičeni Aleks Šot brani se sa slobode. Prošle nedelje uhapšeno je još dvoje ljudi, a jedan od njih je 78-godišnji psiholog Vim van Dijk koji je rekao da je supstancu od njega kupilo "više od stotinu ljudi". Optužen je i čelnik kooperative Jos van Vijk koji je izjavio da je organizacija "uvek delovala u skladu sa zakonom".
 
Holandija je 2002. postala prva država koja je legalizovala eutanaziju, međutim, samo u slučajevima neizdržive fizičke ili mentalne patnje koja se ne može izlečiti i kada pacijent pri zdravom razumu to zatraži nekoliko puta. Procene donose lekari, a proveravaju ih nazavisni odbori.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.