Na današnji dan: Počeli pregovori u Dejtonu, oslobođen Beograd u Prvom svetskom ratu

Pregled najznačajnijih događaja na današnji dan, 1. novembar, u svetu i kod nas.
1500 - Rođen je italijanski vajar i zlatar Benvenuto Čelini, najpoznatiji majstor svoga vremena za detaljne ukrase od zlata za kraljeve i plemiće. Radio je i skulpture i reljefe velikog formata - "Persej", "Kozimo Mediči", "Nimfe iz Fontenbloa", a njegova autobiografija ("Moj život", 1562) značajan je dokument za kulturnu istoriju renesanse.
 
1509 - Javnosti su prvi put predstavljene slike na plafonu Sikstinske kapele koje je naslikao Mikelanđelo.
 
1755 - Zemljotres u Lisabonu, snage - kako se računa - devet stepeni Rihterove skale, cunami i požar koji je izazvao, razorili su dve trećine tog grada, a poginulo je 60.000 ljudi.
 
1842 - Rođen je istoričar, filolog i državnik Stojan Novaković, autor "Srpske bibliografije" i "Istorije srpske književnosti". Kao ministar prosvete između 1873. i 1883. sproveo je reforme u školstvu. Posle Prvog balkanskog rata (1912-13), kao šef delegacije Srbije zaključio je u Londonu mir s Turskom. Objavio je više od 400 naučnih radova iz raznih oblasti.
 
1886 - U Beogradu je osnovana Kraljevska srpska akademija (kasnije Srpska akademija nauka i umetnosti). Prvi predsednik bio je Josif Pančić. Prve edicije koje je izdavala bile su "Glas" i "Spomenik", a najkrupniji poduhvat bio je izrada "Rečnika srpskog književnog jezika" početa 1893.
 
1894 - Umro je ruski car Aleksandar III, a na presto je stupio Nikolaj II Romanov, poslednji car.
 
1892 - Rođen je sovjetski velemajstor Aleksandar Aljehin, jedan od najvećih u istoriji šaha. Bio je svetski prvak od 1927. kada je pobedio Kubanca Kapablanku, do 1935. kada je izgubio od Holandjanina Evea. Titulu svetskog prvaka ponovo je stekao pobedivši Evea u revanšu 1937. i zadržao je do smrti 1946.
 
1918 - Prva srpska armija pod komandom vojvode Petra Bojovića u Prvom svetskom ratu oslobodila je Beograd.
 
1928 - U Turskoj je arapsko pismo zamenjeno latinicom, kao deo reformi osnivača Turske Republike Mustafe Kemala Ataturka.
 
1944 - Predsednik Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije Josip Broz Tito i predsednik izbegličke vlade Kraljevine Jugoslavije Ivan Šubašić potpisali su u Beogradu sporazum o obrazovanju jedinstvene jugoslovenske vlade sa zadatkom da pripremi izbore za Ustavotvornu skupštinu.
 
1945 - Velika Britanija je saopštila da je lider nacističke Nemačke Adolf Hitler najverovatnije izvršio samoubistvo u svom bunkeru u Berlinu.
 
1946 - Generalna skupština UN je osnovala UNICEF (Međunarodni fond UN za pomoć deci).
 
1952 - SAD su na Maršalskim ostrvima izvršile probu prve hidrogenske bombe.
 
1954 - U Alžiru je počeo ustanak protiv kolonijalne vlasti Francuske, koji je završen 1962. proglašenjem nezavisnosti.
 
1956 - Na predlog Jugoslavije, Generalna skupština UN je usvojila rezoluciju kojom je zatraženo da Velika Britanija, Francuska i Izrael odmah obustave oružane akcije, povuku se sa teritorije Egipta i omoguće ponovno otvaranje Sueckog kanala.
 
1963 - U vojnom napadu u Južnom Vijetnamu ubijeni su predsednik Ngo Din Dijem i njegov brat Ngo Din Nu.
 
1972 - Umro je američki pisac Ezra Paund čija je poetika eksperimentalne lirike značajno uticala na moderno pesništvo 20. veka. Zbog učešća u fašističkoj propagandi u Italiji u Drugom svetskom ratu, optužen je u SAD za veleizdaju 1945. Da bi se izbegla smrtna kazna, proglašen je ludim i proveo je 13 godina u ludnici ("Cantos", "Duh romantike", "Kritički eseji").
 
1987 - Kineski lider Deng Sjaoping povukao se sa svih funkcija u Komunističkoj partiji.
 
1995 - U američkom vojnoj bazi u Dejtonu (Ohajo) počeli su pregovori o uspostavljanju mira u Bosni i Hercegovini. Posle tri sedmice mirovni sporazum kojim je okončan rat koji je u toj bivšoj jugoslovenskoj republici trajao od 1992. do 1995, parafirali su predsednici Srbije, Hrvatske i BIH: Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.
 
2000 - SR Jugoslavija je primljena u UN. Vlasti u Beogradu su odbile da, posle raspada SFRJ i formiranja nove države SRJ (1992) podnesu zahtev za prijem u UN kao novonastala država, insistirajući na kontinuitetu sa bivšom državom, SFRJ.
 
2000 - Skupština Crne Gore usvojila je zakon o Centralnoj banci, a nemačka marka, koja je od 2. novembra 1999. bila paralelna valuta, postala je jedino sredstvo plaćanja u Crnoj Gori.
 
2004 - Umro je američki fotograf Ričard Avedon, koji je modnu fotografiju i fotografiju portreta slavnih ličnosti pretočio u umetničku formu.
 
2005 - Generalna skupština UN proglasila je 27. januar Danom sećanja na šest miliona Jevreja i mnoge druge žrtve nacističkog holokausta tokom Drugog svetskog rata.
 
2008 - Umrla je Ima Sumak, peruanska pevačica koja se proslavila glasom jedinstvenog raspona.
 
2015 - Vladajuća konzervativna stranka Partije pravde i razvoja (AKP) dobila je apsolutnu većinu na prevremenim parlamentarnim izborima u Turskoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin