Nemačka pokrajina želi da stariji ne voze: Daje im besplatan javni prevoz ako se odreknu vozačke

Vlasti u mnogim državama razmišljuju kako da smanje broj smrtno stradalih u saobraćaju.
Neke kampanje koje se sprovode targetiraju mlade vozače, neke problem konzumiranja alkohola, nevezivanja pojaseva ili korišćenja smartfona za volanom, a neke i starije vozače.
U pojedinim delovima pokrajine Baden-Virtemberg u Nemačkoj stariji građani će uskoro moći da dobiju besplatnu godišnju kartu za lokalni javni prevoz - ukoliko vrate svoju vozačku dozvolu.
Od 1. decembra stariji građani mogu da se prijave za besplatnu godišnju kartu za lokalni prevoz. Da bi to učinili, moraju se dobrovoljno i trajno odreći vozačke dozvole i vratiti je nadležnim organima. Drugi uslov je da imaju prebivalište u toj regiji.
 
Za troškove koji proizilaze iz ove ponude, pokrajina Baden-Virtemberg obezbedila je iz budžeta do tri miliona evra.
 
Cilj kampanje je povećanje bezbednosti u saobraćaju. 
 
Naime, više od trećine učesnika u saobraćaju koji su imali nesreću sa smrtnim ishodom imali su 65 ili više godina, a u 68 odsto nesreća bili su krivi upravo stariji vozači.
  • Ja

    25.11.2021 10:13
    Mozda je u Nemackoj tako Ali kod nas kako vidim najgore su saobracajne nesrece sa mladim vozacima. Na uslovno desno ne staju ni mladji, niti na pesacki prelaz.
  • @Marko

    25.11.2021 08:18
    Mnogo je bitnije napomenuti da tamo vlada (naravno) efikasniji sistem od našeg, koji itekako kontroliše ko vozi. Za razliku od našeg, gde vam se produžuje dozvola u arbtrarnim razmacima, i npr sa 65 ste zdravi i dobijete produžetak do 70, a sa 66 se šlogirate i tako vozite, u Nemačkoj nema besmislenih kontrola na nekoliko godina osobe koja vas vidi prvi put u životu na tri minuta. U Nemačkoj, s druge strane, svaki lekar koji leči pacijenta ima zakonsku obavezu da kad mu se pacijent razboli od nečeg što ga oensposobljava za vožnju, obavesti nadležne da mu se povuče dozvola. Njihov sistem veoma efikasno i pravovremeno uklanja nesposobne za vožnju, mnogo efikasnije nego naš, iako nema besmislenih godišnjih kontrola.
  • Ns

    24.11.2021 22:30
    Pa kako će onda prodavati polovnjake iz Nemačke koje je vozila baba nedeljom do crkve ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin