Prvo izdanje knjige "Hari Poter i kamen mudrosti" prodato za rekordnih 470.000 dolara

Prvo izdanje knjige "Hari Poter i kamen mudrosti" prodato je u četvrtak u SAD za 471.000 dolara, što je, prema rečima aukcionara, svetski rekord za književno delo fikcije iz 20. veka.
Britansko izdanje knjige "Hari Poter i kamen mudrosti" iz 1997. u tvrdom povezu i s ilustracijom u boji na naslovnici, "Heritage Auctions" opisali su kao "čarobno, neverovatno jarko i gotovo netaknuto".
Aukcijska kuća sa sedištem u Dalasu navela je da je štampano samo 500 primeraka knjige s posebnim povezom. Konačna cena bila je šest puta viša od pretprodajne procene od 70.000 dolara.
Prethodne aukcijske cene za prva izdanja Harija Potera kretale su se od oko 110.000 do 138.000 dolara.
 
"Ne samo da je to najskuplja knjiga o Hariju Poteru koja je ikad prodata, to je i najskuplje komercijalno izdato delo fikcije iz 20. veka ikad prodato", rekao je izvršni potpredsednik "Heritage Auctions" Džo Madalena.
 
Knjigu je prodao američki kolekcionar, a ime kupca nije objavljeno.
 
Britanska književnica Dž.K. Rouling napisala je još šest knjiga o avanturama mladog čarobnjaka bez roditelja koje su prevedene na 80 jezika i prodate u oko 500 miliona primeraka širom sveta, prema podacima američkog izdavača "Scholastic". Knjige su pretočene u osam filmova koji su zaradili 7,8 milijardi dolara na svetskim bioskopskim blagajnama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.