Blu Oridžin poleće za svemir, na letu i ćerka prvog Amerikanca na svemirskom putu

Raketa svemirske kompanije milijardera Džefa Bezosa "Blu Oridžin" poleteće danas iz američke države Teksas ka svemiru sa šest putnika.

Među njima će biti i ćerka prvog Amerikanca koji je poleteo u svemir Alena Šeparda.

To će biti treći let sa putnicima svemirske kompanije Bezosa, a njen vlasnik je bio sam u prvom svemirskom letu u julu.

Prvi put će raketa nazvana "Nju Šepard" (New Shepard), po američkom svemirskom pioniru Šepardu, biti potpuno popunjena. 
 
Na prethodnim letovima bilo je manje putnika.
 
Pored ćerke astronauta Lore Šepard Čerčli (Laura Shephard Churchley) putnici će biti američki televizijski voditelj i bivši profesionalni igrač američkog fudbala Majkl Strehan (Michael Strahan) i  još četiri osobe koje su platile putovanje. Cena karte nije poznata.
 
Oni će ostati vrlo kratko u svemiru, letovi Blu Oridžina traju ukupno oko 11 minuta od trenutka lansiranja do sletanja.
 
Raketa poleti vertikalno i na visini od oko 75 kilometara kapsula se odvoji i nastavi putanju dok ne stigne na visinu iznad 100 kilometara što se, prema medjunarodnim konvencijama, smatra početkom svemira.
 
Putnici mogu da se odvežu od sedišta, plutaju nekoliko trenutaka u bestežinskom prostoru i gledaju Zemlju kroz velike prozore. Kapsula zatim kreće nazad ka Zemlji u slobodnom padu, pre nego što je pred sletanje uspore padobrani i retrorakete.
 
Alan Šepard je 5. maja 1961. bio u svemirskom letu koji je trajao 15 minuta, 23 dana posle istorijskog leta Rusa Jurija Gagarina, koji je bio prvi čovek u svemiru.
 
Alan Šepard je takođe peti od 12 ljudi koji su do danas bili na Mesecu. Umro je 1998.
 
Sektor komercijalnih svemirskih letova nedavno je pokrenut, i Blu Oridžin je u konkurenciji sa Virdžin Galaktikom britanskog milijardera Ričarda Brensona. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.