Francuska olakšava proces uzimanja majčinog prezimena

Francuska će svojim građanima olakšati proces uzimanja majčinog prezimena kada postanu punoletni, izjavio je u nedelju ministar pravosuđa Erik Dipon-Moreti.
Francuska olakšava proces uzimanja majčinog prezimena
Foto: Pixabay
Dipon-Moreti je najavio da će vlada podržati predlog zakona Patrika Vinjala iz vladajuće stranke LREM (Republika u pokretu) predsednika Emanuela Makrona, kojim će se deci, kada napune 18 godina, omogućiti jednostavna promena prezimena u gradskim skupštinama.

Francuski građani moći će da zadrže očevo prezime, uzmu majčino prezime ili da koriste oba u redosledu koji izaberu.

Proces promene prezimena do sada je bio komplikovan i zahtevao je od građana da ministarstvu dokažu da za to imaju valjan razlog.
 
"Niko ne bi trebalo državi da otkriva intimne razloge za promenu prezimena", napisao je Dipon-Moreti na svom Tviter profilu.
 
O zakonu će se glasati u narednim nedeljama.
 
U intervjuu za Elle magazin, Dipon-Moreti je izjavio da će novi zakon olakšati promenu prezimena građanima koje su odgojile samohrane majke, dva oca ili dve majke.
 
Zakon će proces olakšati i ljudima koji prezime žele da promene zbog traumatičnih iskustava, poput incesta ili nasilja oca nad majkom, dodao je Dipon-Moreti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin