FOTO: Ovo su najveće kazne za prekoračenje brzine u svetu, evo gde je Srbija

Mnoge zemlje imaju stroge zakone o prekoračenju brzine, a Švajcarska je u samom vrhu u svetu kada je reč o ovom saobraćajnom prekršaju.
FOTO: Ovo su najveće kazne za prekoračenje brzine u svetu, evo gde je Srbija
Foto: Pixabay
Sada već davne 2010. godine na svojoj koži to je osetio vlasnik sportskog Mercedesa SLS AMG. Vozač je jurio čak 290 km/h dok se kretao autoputem u blizini Frajburga, gde je brzina ograničena na 120 km/h.
Policija ga je zaustavila i zaplenila mu skupoceni automobil kao garanciju da će platiti kaznu za prekoračenje brzine.
Izuzmemo li ovaj švajcarski ekstrem, u toj zemlji su i dalje kazne najveće, a prema australijskom Budget Directu iznose 13.320 dolara. Prema toj statistici i Hrvatska se pozicionira vrlo visoko s maksimalnom kaznom od 2.378 dolara. Primera radi, Slovenija je na 1.424 dolara, BiH na 1.213 dolara, a Srbija na tek 99,3 dolara (mada se kazne kreću od 3.000 do 150.000 dinara u zavisnosti kakvo prekoračenje napravite). Uz Srbiju najmanje kazne u Evropi imaju Rusija sa 68,39 dolara i Ukrajina sa 63,5 dolara. 
 
 
U Severnoj Americi najveće kazne su u Oregonu, i to do 2.000 dolara. 
 
S druge strane na Kubi je kazna 2,5 dolara. U južnoj Americi kazne su nešto više uz izuzetak Paragvaja gde je kazna za prebrzu vožnju tek 0,13 dolara, te Argentine kao drugog ekstrema s 3.716 dolara kazne.
 
Gledamo li Srednji istok i centralnu Aziju, i ovde ima ekstrema. Tako je u Siriji kazna tek 0,08 dolara. Dalje na istok rekorder je Australija sa 1.743 dolara kazne. Konačno dolazimo do Afrike gde je u Sudanu zabeležena najmanja kazna. Iznosi tek 0,07 dolara. Najveću kaznu ima Uganda - 1.700 dolara.
 
Svaki dan zbog prekoračenja brzine u svetu život izgubi više 1.000 učesnika u saobraćaju, pokazala je studija Svetske zdravstvene organizacije.
 
Sve infografike kazni za prekoračenje brzine možete videti OVDE.
  • nema

    27.12.2021 11:58
    ne valja račun
    Ne gledaju se nominalni iznosi , nego procenat od primanja. Kolike su kazne u odnosu na kupovnu moć . Isto kao i sa cenom struje i svega ostalog , koliko u odnosu na platu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin