Najstarija žena na svetu proslavila 119. rođendan: Voli gazirana pića i čokoladu

Najstarija žena na svetu proslavila je 119. rođendan u Japanu, najavljujući da je odlučna da produži rekord za još jednu godinu, piše britanski Gardijan.
Najstarija žena na svetu proslavila 119. rođendan: Voli gazirana pića i čokoladu
Foto: Pixabay
Kane Tanaka, koja voli gazirana pića i čokoladu, obeležila je veliki dan u nedelju s osobljem u staračkom domu, u kojem živi u prefekturi Fukuoki na jugozapadu Japana, prema medijskim izveštajima.

Ginisova knjiga rekorda priznala je Tanakine godine u martu 2019. godine, kada je imala 116 godina. Postigla je japanski starosni rekord svih vremena kada je u septembru 2020. dostigla 117 godina i 261 dan.

Rođena 1903. godine kada su braća Rajt izvela svoj prvi let na motorni pogon i kada je održan prvi Tour de France, Tanaka je proživela pet japanskih carskih vladavina i nada se da će dostići 120. rođendan, prenela je novinska agencija Kjodo reči članova njene porodice.
 
Tanaka, koja je rođena šest meseci pre Džordža Orvela, jedna je od velikog i sve većeg broja japanskih stogodišnjaka.
 
U proceni, objavljenoj u septembru uoči godišnjeg Dana poštovanja prema starima, japansko ministarstvo zdravlja reklo je da je rekordnih 86.510 ljudi starosti od sto ili više godina, što je povećanje od 6.060 u odnosu na prethodnu godinu. Žene čine veliku većinu stogodišnjaka, a muškarci čine nešto više od 10.000, saopštilo je ministarstvo.
 
Kada je 1963. prvi put sprovedeno istraživanje, Japan je imao samo 153 stogodišnjaka, ali je broj porastao na preko 10.000 do 1998. godine.
 
Očekivani životni vek u Japanu, jednom od najbrže starećih društava na svetu, takođe je rekordno visok - 87,74 godine za žene i 81,64 za muškarce. Međutim, broj mladih se smanjuje zbog neuspelih pokušaja da se podigne niska stopa nataliteta u zemlji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin