U Belgiji šefovi više neće smeti da zovu radnike van radnog vremena

Državni službenici u Belgiji imaće zakonsko pravo da ignorišu pozive svojih poslodavaca van radnog vremena.
U Belgiji šefovi više neće smeti da zovu radnike van radnog vremena
Foto: Pixabay
Od 1. februara 2022. u Belgiji se uvodi "pravo na isključenje" koje će braniti šefovima državnih službi da kontaktiraju zaposlene kada nisu na poslu, osim u hitnim ili nekim "vanrednim" okolnostima, prenose tamošnji mediji.
List De Morgan piše da je nova pravila državnim službenicima saopštila Petra De Sutter, ministarka državne službe iz belgijske stranke Zelenih. De Sutter je rekla da je potrebna veća pravna zaštita kako bi se radnici zaštitili od preteranog stresa i izgaranja. Dodala je i da je dopuštanje zaposlenima da se potpuno odvoje od posla "povezano s pozitivnim ishodima kao što je bolji fokus na poslu".
De Sutter je rekla i da je izgaranje, odnosno "burnout", postao poprilično čest tokom karantina i zaključavanja, kada su ljudi masovno počeli da rade od kuće.
 
Ovaj zakon se zasad odnosi samo na državne službe, ali belgijski mediji pišu da se vrlo brzo očekuje proširenje i na privatni sektor.
 
Inače, u novembru prošle godine sličan zakon donela je i Portugalija. U toj zemlji je šefovima zabranjeno da šalju radnicima tekstualne poruke i mejlove van radnog vremena, kao deo novog zakonskog paketa koji se popularno naziva "pravo na odmor".
 
Kompanije s više od 10 zaposlenih mogle bi se suočiti s kaznom ako kontaktiraju radnike izvan vremena koje je navedeno u njihovim ugovorima o radu.
 
Neki elementi zakonskog paketa nisu prihvaćeni u portugalskom parlamentu, uključivo i "pravo na isključivanje" koje bi omogućilo radnicima da isključe sve uređaje nakon radnog vremena.
 
I Irska je poslodavcima u aprilu 2021. izdala novi kodeks prakse koji je odredio da svi zaposleni imaju pravo da se isključe s posla na kraju dana. Od njih se nakon radnog vremena ne očekuje da izvršavaju zahteve u vezi sa poslom u svoje slobodno vreme. To uključuje bilo kakvu komunikaciju s menadžerima ili kolegama, a poslodavci ne mogu da kažnjavaju radnike ako odbiju njihove zahteve da se bave poslom u slobodno vreme.
  • Babalun

    10.01.2022 14:27
    Ma kakav zakon.
    I to se da izigrati, kao eto ta opcija "u hitnim i vanrednim situacijama".
    To se svakako podrazumeva.
    Evo ja radim u ugostiteljstvu gde je zivkanje van radnog vremena potpuno uobicajeno (kao i dolazenje na posao satima ranije ili ostajanje duze satima), i niko me ne zove bez preke potrebe, niti dolazim/ostajem duze sem u slucaju zaista opravdane potrebe. Izborio sam se za to svojim stavom, a po nacinu na koji obavljam posao zasluzujem postovanje koje j dobijam.
    Svako moze da ucini isto za sebe.
    Ukoliko ne, na pogresnom je mestu i treba da menja.
    Nisu svi isti, ne treba generalizovati. Treba znati i dati i uzeti, i pruziti, ali i ograditi se. Kao sto niko drugi nece uraditi nas posao za nas, isto tako nas niko nece zasititi ukoliko mi sami to ne ucinito.
    Cak i stara izreka kaze "Cuvaj se i Bog ce te cuvati", to je upravo to.
  • Rale

    10.01.2022 13:24
    to su obične budalaštine. Potpuno je normalno radi redovne organizacije rada u incidentnim situacijama da se pozove ili šef ili radnik. Zamislite se da imate zakazan neki posao u nekoj ustanovi i tamo nema nikoga pošto šef nije smeo da pozove drugog radnika, dogovori promene smena ili bilo šta a on sam ne radi taj posao ili ga radi na drugoj lokaciji ili bilo špta slično. Baš bi ste bili srećni.
  • Pera

    10.01.2022 11:44
    Riba od glave smrdi. Od "elite".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin