Na današnji dan: Rođeni Čehov i Branko Miljković, patentiran prvi automobil na benzin

Pregled najznačajnijih događaja na današnji dan, 29. januar, u svetu i kod nas.

1412 - U Novom Brdu je izdat "Zakon o rudnicima Despota Stefana". To je značajan dokument srpske pismenosti i pravnog sistema, i sadrži podatke o životu srpskog naroda na početku XV veka.

1635 - Francusku akademiju, jednu od najčuvenijih u Evropi, osnovao je kardinal Rišelje, ministar kralja Luja XIII.
1860 - Rođen je pisac Anton Pavlovič Čehov, jedan od najistaknutijih predstavnika novelističkog žanra u ruskoj i svetskoj književnosti. Smatra se nenadmašnim majstorom dramske atmosfere i dijaloga, a njegovi pozorišni komadi "Galeb", "Tri sestre" i "Višnjev sad" i danas su na repertoarima svetskih pozorišta.
 
1872 - Rođen je Goce Delčev, vođa nacionalno-revolucionarnog pokreta u Makedoniji s kraja 19. i početka 20. veka. Poginuo je u borbi s Turcima u maju 1903, tri meseca pre izbijanja Ilindenskog ustanka, čiji je početak odlagao smatrajući da je preuranjen i slabo pripremljen.
 
1886 - Nemački inženjer Karl Benc patentirao je prvi uspešan automobil na benzin.
 
1889 - Austrougarski princ-prestolonaslednik Rudolf, jedini sin Franca Josipa I nađen je mrtav zajedno s ljubavnicom Marijom Večerom u dvorcu Majerling kraj Beča.
 
1896 - Ameriki lekar Emil Grab prvi je upotrebio terapiju zračenjem u lečenju raka pluća, primenivši je u Čikagu na pacijentkinji Rouz Li.
 
1899 - Umro je francuski slikar engleskog porekla Alfred Sisle, jedan od stvaralaca francuskog impresionizma. Izlagao je na prvoj izložbi impresionista, 1874. u Parizu.
 
1916 - Nemci su u Prvom svetskom ratu prvi put bombardovali Pariz iz cepelina.
 
1934 - Rođen je pesnik Branko Miljković koji se prvom zbirkom "Uzalud je budim" (1957) uvrstio među značajne srpske liričare druge polovine 20. veka ("Poreklo nade", "Vatra i ništa", "Smrću protiv smrti" - napisao zajedno s Blažom Šćepanovićem). Izvršio je samoubistvo 1961. godine.
 
1941 - Umro je grčki general i državnik Joanis Metaksas. Kao premijer i ministar vojske 1936. raspustio je Skupštinu i uspostavio profašističku diktaturu. Ipak, u Drugom svetskom ratu u oktobru 1940. odbio je ultimatum fašističke Italije i organizovao otpor italijanskoj agresiji, i potisnuo njene snage duboko u Albaniju.
 
1942 - Peru i Bolivija su potpisivanjem protokola u Rio de Žaneiru okončali rat započet 1941. godine zbog sporne pogranične teritorije u području amazonske džungle, ali sporno pitanje time nije rešeno.
 
1950 - Počela je prva u nizu pobuna u Johanesburgu, izazvane rasističkom politikom vlade Južne Afrike.
 
1959 - Danski putnički brod "Hans Hedtoft" udario je kod Grenlanda u ledeni breg i potonuo. Poginulo je 95 ljudi.
 
1963 - Francuska je stavila veto na prijem Velike Britanije u Evropsku ekonomsku zajednicu (Evropska unija).
 
1989 - Posle sedam godina nesporazuma i međunarodne arbitraže, Izrael je vratio Egiptu grad Tabu na Crvenom moru, koji je okupirao u izraelsko-arapskom ratu 1967.
 
1994 - Austrijanka Ulrike Majer, dvostruka svetska prvakinja u skijanju, umrla je od povreda zadobijenih prilikom pada u takmičenju u spustu za Svetski kup.
 
1996 - Venecijanska operska kuća "La Feniče" izgorela je u požaru, drugi put za 204 godine.
 
1999 - Kontakt-grupa je pozvala vlasti Srbije i predstavnike kosovskih Albanaca da do 6. februara pristupe mirovnim pregovorima u zamku Rambuje u blizini Pariza.
 
2001 - Umro je istaknuti francuski pozorišni i filmski glumac Žan-Pjer Omon. Uz Šarla Boajea bio je jedan od retkih Francuza koji je napravio karijeru i u Holivudu ("Američka noć", "Mačka i miš").
 
2002 - U Kabulu se zavijorila stara zastava Avganistana, po prvi put od komunističkog prevrata 1978. godine koji je označio početak 23-godišnjih ratova i kriza u zemlji.
 
2005 - Umro je Efraim Kišon, Jevrejin koji je preživeo holokaust i postao jedan od najpoznatijih i najprevođenijih izraeskih pisaca. Među najpoznatijim knjigama su "Nije fer Davide", "Kita boli more", "Jabuka je svemu kriva", "Knjiga za poreske obveznike", "Kod kuće je najgore" i "Pomozite svetu na svoju štetu".
 
2012 - Umro je Oskar Luiđi Skalfaro, koji je bio predsednik Italije od 1992. do 1999. godine.
 
2015 - Preminula je Kolin Mekalou, australijska književnica, autorka bestselera "Ptice umiru pevajući" po kojem je snimljena TV-serija s Rejčel Vord i Ričardom Čemberlenom u glavnim ulogama.
 
2016 - Preminuo je francuski filmski režiser Žak Rivet, jedan od pionira francuskog Novog talasa, poznat po snažnim ženskim likovima u filmovima "Kaluđerica" (La Religieuse), "La Belle Noiseuse", i filmskoj verziji price o Jovanki Orleanki "Jeanne la Pucelle".
 
2018 - Rumunski parlament je za premijerku izabrao Vioriku Dančilu i to kao prvu ženu na toj funkciji. Viorika Dančilu je i treća osoba na čelu Vlade Rumunije tokom proteklih godinu dana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".