VIDEO: Predstavljen izgled hrvatskih kovanica evra s likom Nikole Tesle

Na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj, održanoj danas, predstavljeno je kako će izgledati kovanice evra sa likom Nikole Tesle.

"Na kovanicama evra i centa koji će biti u opticaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica evropodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica", rekao je premijer Andrej Plenković, koji je predsedavao sednicom, prenosi portal Index.hr.

Šahovnica će biti podloga, onda karta Hrvatske na dva evra, kuna na kovanici od jednog evro, Tesla na 50, 20 i 10 centa, a glagoljicom će biti ispisano HR na novčićima od pet, dva i jednog centa, otkriveno je još ranije.

Na kovanici od dva evra će biti ispisan i stih iz Gundulićeve Himne slobode: "O lijepa, o draga, o slatka slobodo", dodaje Index.
 
 
Za razliku od banknota evra, koje su jednake u svim članicama evrozone, kovani novac evra i centa ima obeležja zemlje koja ga je izdala, pri čemu su na naličju prikazani nacionalni simboli te zemlje.
 
S obzirom na zahtevnost proizvodnje kovanog novca, pripremne aktivnosti su već započete.
 
Izrada kovanog novca evra s hrvatskim simbolima trebalo bi da započne najranije šest meseci pre dana uvođenja evra, odnosno nakon odluke EU da Hrvatska uvodi evro, saopštili su iz vlade.
  • Petar

    07.02.2022 13:26
    M O R A M O
    Moramo lik i delo najveceg srpskog i svetskog naucnika prikazati kroz odgovarajuci spomenik , koji nesme biti manji od 20 metara i postavljen da se vidi sa daljine...
    Barem to.
  • Iko

    07.02.2022 12:12
    Zato ste pobili 91 osobe Tesline rođake 1941.godine i zapalili ste njegovu kuću,zato ste to uradili ,,svom hrvati,, obraza nemate.
  • Gajo

    05.02.2022 20:07
    Pa šta...
    ... i Josif Pančić je Hrvat, kao i Stevan Filipović.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin