FOTO: Devojčicu s Daunovim sindromom koju su maltretirali u školu odveo predsednik

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski otpratio je 11-godišnju devojčicu sa Daunovim sindromom do škole nakon što je čuo da je maltretiraju.

Pendarovski je u ponedeljak držao Emblu Ademi za ruku dok ju je vodio do njene osnovne škole u ​​Gostivaru.  

"Embla je doživela maltretiranje u školi zbog Daunovog sindroma - genetskog stanja koje uzrokuje smetnje u učenju, zdravstvene probleme i karakteristične crte lica", rekao je portparol predsedničke kancelarije.

Pendarovski se takođe susreo s Emblinom porodicom i dao joj poklone. 
 
"Neprihvatljivo je ponašanje onih koji ugrožavaju prava deteta, posebno kada je reč o deci sa atipičnim razvojem. Oni treba da uživaju ne samo prava koja zaslužuju, već da se osećaju ravnopravni i dobrodošli u školskim klupama i školskom dvorištu. To je naša obaveza, kao države, ali i kao pojedinaca, a ključni element u ovoj zajedničkoj misiji je empatija. To će pomoći deci poput Embla, ali će pomoći i da naučimo od njih kako da se iskreno radujemo, delimo i budemo solidarni", rekao je.
 
 
"Svi smo jednaki u ovom društvu. Došao sam ovde da dam svoju podršku i da podignem svest da je inkluzija osnovni princip", naveo je Pendarovski.
  • X

    15.02.2022 18:56
    @Objasniti
    Деца на предшколском узрасту немају предрасуде, већ их преузимају од нас одраслих.
    Како се ми понашамо према другима, тако ће и они.
  • Дејан

    15.02.2022 09:32
    Капа доле
    Свака вам част председниче за овај људски потез. Капа доле!
  • Objasniti

    15.02.2022 09:15
    Trebalo bi da svako objasni svom detetu u predskolskom uzrastu ili pre polaska u prvi razred (posle ponavljati) da ima razlicite dece i da se nikom ne treba rugati. Neko ima crnu, neko plavu kosu, neko naocare, nego je buckast, neko mrsav, neko manji nos, neko veci i da je lepo sto smo razliciti. Objasniti da ne treba da se ponasaju kao u coporu i da nekog napadaju. Koliko cesto roditelji to objasnjavaju deci, bas se pitam? Izgleda da malo njih to objasnjavaju, jer imamo puno huligana koji maltretiraju ostale

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".