Dan zaljubljenih prisutan u svim izlozima Saudijske Arabije, ali se ne spominje

Crvena odeća i donji veš krase saudijske izloge, ali sve popularnijoj promociji Dana zaljubljenih nedostaje samo jedno - spominjanje reči Dan zaljubljenih.
Dan zaljubljenih prisutan u svim izlozima Saudijske Arabije, ali se ne spominje
Foto: Pixabay
Iako su prodaja i pokloni povodom Dana zaljubljenih postali uobičajeni među mlađom saudijskom populacijom, same reči Dan zaljubljenih nigde se ne pojavljuje.
"Uprava nam je rekla da ukrasimo izlog crvenim donjim vešom, ali da se ne spominje Dan zaljubljenih", rekla je prodavačica u rijadskom tržnom centru, koja nije htela da se predstavi jer nije ovlašćena da razgovara sa medijima.
Izlozi predstavljaju promenu u Saudijskoj Arabiji, gde se nekada stroga verska policija obračunavala s ljudima koji su nosili crveno 14. februara. Dan zaljubljenih vuče nejasno poreklo još iz rimskih vremena, kada se nekoliko hrišćanskih mučenika zvalo Valentin.
 
Proslava Dana zaljubljenih, raširena u svetu, bila je strogo zabranjena u ultrakonzervativnom kraljevstvu koje je obeležavalo samo muslimanske praznike i svoj septembarski nacionalni dan. Međutim, Saudijska Arabija doživljava društvene promene dok pokušava da predstavi privlačniji imidž i diversifikuje svoju ekonomiju koja zavisi od nafte.
 
Stroga verska policija je obuzdana, a ženama su date veće slobode. Sada imaju pravo da voze i mogu da nose druge boje osim tradicionalnog običnog crnog abaja ogrtača.
 
Te promene, međutim, došle su zajedno s gušenjem otpora zbog čega su sveštenici i aktivisti za ženska prava privedeni.
 
"Sada možemo da stavimo crvenu odeću na videlo, pa čak i da je stavimo u izlog", rekla je prodavačica u tržnom centru Grenada u istočnom Rijadu, želeći takođe da ostane anonimna.
 
"Mnogi kupci traže crveni donji veš za Dan zaljubljenih. Za to vreme imamo popuste, ali ih ne zovemo ponudama za za Dan zaljubljenih", dodala je.
 
Nije svima prijatno da vide donji veš u izlozima, jer je to uznemirujući prizor nakon decenija kada su takvi predmeti držani strogo iza zatvorenih vrata.
 
"Ne želim da vidim te stvari", rekla je jedna žena, potpuno prekrivenog tela i lica, kojoj se vide samo oči. Nije htela da kaže svoje ime.
 
Vremena se, međutim, menjaju i mnogi u Saudijskoj Arabiji, gde je više od polovine stanovništva mlađe od 35 godina, prihvataju Dan zaljubljenih, zvali ga tako ili ne.
 
"Pre ljudi nisu slavili Dan zaljubljenih, ali sada ga mnogi Saudijci slave", rekla je Hulud, prodavačica koja ne želi da kaže i svoje prezime.
 
"Postoji velika potražnja za odećom u ovo vreme, a kupci često traže odeću u crvenoj boji pa je profit velik", objasnila je prodavačica. Dodala je da je u danima oko Dana zaljubljenih najtraženiji crveni donji veš. 
 
Prodavnice takođe nude popuste na parfeme i šminku, a u izlozima su istaknuta crvena srca, ali opet bez spominjanja Dana zaljubljenih.
 
Za vreme kupovine, Reem al-Katani rekla je da saudijsko društvo počinje da prihvata Dan zaljubljenih, iako se ime zasad ne spominje.
 
"Za sada slavimo tiho u restoranima i kafićima, ali nadamo se da će se to promeniti sledećih godina", kazala je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin