Obavezne bele pertle, crna kosa...Školska pravila u Japanu razbesnela mnoge

Svaka škola ima svoja pravila, ali strogi propisi u nekim japanskim institucijama kojima se nalaže da deca moraju imati crnu kosu ili bele pertle postali su meta brojnih kritika i tužbi.
Tošijuki Kusumoto, otac dvoje dece iz Oite u zapadnom Japanu, traži sudsku intervenciju kako bi zaštitio svog mlađeg sina od propisa koje smatra "nerazumnim".
Propisima je određena dužina kose, zabranjeno je nošenje repa i pletenica, niskih čarapa i zahteva se nošenje belih pertli.
"Ovakva školska pravila protivna su poštovanju slobode pojedinca i ljudskih prava garantovanih ustavom", rekao je Kusumoto za AFP.
 
Kasnije ovoga meseca će, s nadom da će vlasti revidirati pravila, učestvovati u arbitraži sa školom i gradom uz posredstvo suda. Promena pravila već se sprema u Tokiju, čije su vlasti nedavno najavile da će stroga pravila, poput onih kojima se reguliše boja kose u školama, biti ukinuta od aprila.
 
Ipak, u drugim mestima ovakvi su propisi uobičajeni, pa se Kusumoto, koji se sličnih pravila morao držati kada je bio dete, nada da će njegov slučaj dovesti do promena i na drugim mestima.
 
"Ne radi se samo o mojoj deci. Velik broj dece širom Japana pati zbog nerazumnih pravila", kazao je.
 
Ovakva pravila pojavila su se nakon 70-ih godina prošlog veka i deca moraju da ih se pridržavaju kada krenu u srednju školu s otprilike 12 godina, tvrdi Takaši Otsu, vanredni profesor obrazovanih nauka na Ženskom univerzitetu u Mukogavai.
 
Pravila koja uništavaju život
 
U vreme njihovog donošenja "nasilje nad učiteljima postalo je društveni problem pa su škole pokušale da kontrolišu situaciju", izjavio je za AFP.
 
"Neka vrsta pravila nužna su za svaku organizaciju, pa tako i za škole, ali ona bi trebalo da budu doneta transparentno i uz učešće učenika, čime bi se oni učili demokratskom donošenju odluka", dodao je.
 
Ova pravila branila su se zato što navodno pomažu pri uvođenju reda i jedinstva u učionice, ali su istovremeno donela druge izazove.
 
U Osaki je 18-godišnja srednjoškolka 2017. podnela tužbu kojom traži odštetu od 2,2 miliona jena (oko 16.000 evra) za psihičke patnje jer joj je više puta naređeno da svoju prirodno smeđu kosu boja u crno. Slučaj se našao na naslovnicama novina širom zemlje, što je podstaklo vladu da naloži obrazovnim odborima da istraže koliko su školska pravila u skladu sa "stvarnošću učenika".
 
U svetlu složene debate o ovom pitanju, okružni i žalbeni sudovi u Osaki presudili su da škole mogu od učenika da traže da oboje kosu u crno zbog "raznih obrazovnih" razloga. Učenica je često bila žrtva zlostavljanja iako je obojila kosu u skladu s pravilima, tvrdi njen advokat.
 
"Ovo pravilo uništilo je život učenice", kazao je za AFP anonimno kako bi zaštitio identitet svoje klijentkinje. Bivša učenica, koja sada ima 22 godine, ipak nije odustala pa se u novembru žalila Vrhovnom sudu.
 
Recept za decu koja ne misle svojom glavom
 
Brojni se protive ovim pravilima, među njima i tinejdžeri iz grupe boraca za prava "Voice Up Japan" koji su u januaru ministarstvu obrazovanja predali peticiju o ovom problemu.
 
Od ministarstva zahtevaju podsticanje škola na promenu pravila u saradnji s učenicima.
 
"Započeli smo ovu kampanju jer su neki naši članovi imali neugodna iskustva sa školskim pravilima", izjavio je 16-godišnji Hacune Savada, član "Voice Up Japan".
 
U peticiji je naveden primer devojke koju je učitelj ponižavao zbog puštanja šiški koje su, kada bi se poravnale rukom, prekrivale devojčine obrve, što je protivno pravilima. U Oiti pravila uključuju nošenje posebne školske uniforme za ženske i muške učenike pa pantalone mogu da nose samo dečaci, a suknje samo devojčice.
 
Iz lokalnog odbora za obrazovanje kažu da pravila "pojačavaju osećaj jedinstva među decom i porodici olakšavaju ekonomski teret pri kupovini odeće".
 
Kusumoto se s ovim ne slaže.
 
"Osećaj jedinstva nije nešto što bi trebalo biti nametnuto, on bi trebalo da nastane spontano", kazao je.
 
Uvođenje ovakvih pravila je "recept za stvaranje dece koja ne misle svojom glavom".

Teme

Japan
  • katz

    23.03.2022 20:25
    moglo bi se o zemlji izlazeceg sunca jos mnogo sto sta napisati npr. njihov hentai, manga, bahanalije i razno razne gnusne orgije u kojem danasnje japansko drustvo zivi
  • samo kazem

    23.03.2022 09:39
    Stvar kulture
    Kad je Kim Dzong Un, u Japanu susednoj Severnoj Koreji, nametnuo listu pozeljnih frizura, svi su se zgrazali kako je on diktator. On jeste diktator, ali je uniformnost stvar kulture u tom delu sveta.
    U Japanu su se zaposlene zene nedavno bunile jer se od njih trazilo da na posao dolaze u stiklama, svaki dan bez izuzetka. Njihov pokret se u prevodu s japanskog, zvao "cipele koje bole"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin